vouli-syriza

Γρ. Προϋπολογισμού: Αποδομεί το «αφήγημα» του μερίσματος και το «success story» της ανάπτυξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 01/11/17, 16:35
Σε ανατροπή του κυβερνητικού «αφηγήματος» για την ανάπτυξη κι αποδόμηση τόσο της αριστερής ρητορικής περί «κοινωνικού μερίσματος» όσο και του «success story» για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, οδηγούν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτη Λιαργκόβα, ενώ τα εξ' αποστάσεως «παζάρια» με τα τεχνικά κλιμάκια είναι σε εξέλιξη και το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει σε ανταλλαγή ομολόγων εντός του Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, με παρέμβασή του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, ο κ. Λιαργκόβας αμφισβήτησε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, χαρακτηρίζοντάς το «υπερφιλόδοξο» και «αντιπαραγωγικό», ενώ αναφερόμενος στο «καυτό» ζήτημα των ημερών και της γ’ αξιολόγησης, το κοινωνικό μέρισμα, «άδειασε» την κυβέρνηση Τσίπρα, επισημαίνοντας πως αυτό «έχει αρνητικό αποτέλεσμα, όταν χρηματοδοτείται από φόρους».

 «Η κυβέρνηση να εξετάσει, αν είναι σκόπιμο να υπερβαίνει τους στόχους πλεονασμάτων. Το μέρισμα είναι κατανοητό, έχει όμως αρνητικό αποτέλεσμα, όταν χρηματοδοτείται από φόρους», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο ίδιος άφησε, παράλληλα, σαφέστατες αιχμές κατά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους «πανηγυρισμούς» περί εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία, υπενθυμίζοντας αφενός πως η κυβέρνηση έχει υπογράψει για μέτρα ως και το 2021 και αφετέρου πως έχει δεσμευτεί σε «ανέφικτα πλεονάσματα» μέχρι το 2060!

Παράλληλα, κάλεσε κυβέρνηση και βουλευτές της συμπολίτευσης να αποφύγουν τους πανηγυρισμούς περι τέλους των μνημονίων εξηγώντας «η επόμενη ημέρα δεν θα μοιάζει με την αρχή ενός μήνα του μέλιτος» και σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για μέτρα εως το 2021 και για «μάλλον ανέφικτα πλεονάσματα έως το 2060».

«Η κυβέρνηση πρέπει να χαρτογραφήσει τις πραγματικές διαστάσεις εξόδου στις αγορές για να μην δημιουργούνται προσδοκίες. Έχουμε δεσμευτεί για στόχους το 2018 και παρεμβάσεις το 2019. Μετά το 2021 η χώρα πρέπει να διατηρήσει υψηλά και μάλλον ανέφικτα πλεονάσματα έως το 2060. Μετά το 2018 δεν θα υπάρξει έξοδος από κάθε επιτήρηση. Επιτήρηση θα υπάρχει. Η πλήρης έξοδος στις αγορές αν επιτευχθεί θα έχει κόστος. Θα δανειστούμε με υψηλότερο επιτόκιο που θα εξαρτηθεί από την στάση ΔΝΤ και Θεσμών στο ζήτημα του χρέους», επεσήμανε.

«Η επόμενη ημέρα δεν θα μοιάζει με την αρχή ενός μήνα του μέλιτος. Θα απαιτηθεί ισχυρή πολιτική βούληση για να υπάρξει αντίσταση σε οργανωμένα συμφέροντα και κοινωνική πίεση. Το είδαμε άλλωστε πως αντιδρούν τα συμφέροντα με απόπειρα παρεμπόδισης πρωτοποριακών μεθόδων στις μεταφορές ή παρεμπόδισης της αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και  επενδύσεων», σημείωσε ο κ. Λιαργκόβας.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, πάντως, κάλεσε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση σε κοινή "γραμμή" για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους και μείωση των πολύ υψηλών πλεονασμάτων, με σύμμαχο το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο επόμενο διάστημα θα ήταν κρίσιμο να ενταχθεί στη συζήτηση η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους. Όπως σημείωσε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν σε αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ.

Όπως τόνισε ο κ. Λιαργκόβας,  μετά το 2018 δεν θα υπάρξει έξοδος από κάθε επιτήρηση, αλλά θα υπάρχει κάποιας μορφής επιτήρηση που δεν θα είναι τόσο ασφυκτική όσο σήμερα, όμως θα υπάρχει. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι η πλήρης έξοδος στις αγορές, αν επιτευχθεί, θα έχει κόστος και υψηλότερο επιτόκιο, το μέγεθος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη στάση του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, μέσω, κυρίως, της ελάφρυνσης στην εξυπηρέτηση χρέους. «Προφανώς, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση και από την ικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να διευρύνει τον λεγόμενο δημοσιονομικό χώρο. Η επιτυχής, δε, διαπραγμάτευση, με τη σειρά της, προϋποθέτει ότι η οικονομική πολιτική ανακτά την αξιοπιστία της και αυτό θα συμβεί αν η κυβέρνηση τολμήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Λιαργκόβας και σημείωσε: «Η επόμενη μέρα δεν θα μοιάζει με την αρχή ενός μήνα του μέλιτος. Απαιτείται και θα απαιτηθεί τους επόμενους μήνες ισχυρή πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν οι αντιστάσεις στην προσαρμογή. Υπάρχουν αντιστάσεις, στις οποίες το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να υποκύψει διότι είναι αντιστάσεις που υπακούουν σε παλαιοκομματικές λογικές, όπως είναι οι αντιστάσεις κατά των αξιολογήσεων στο Δημόσιο, η απόπειρα παρεμπόδισης πρωτοποριακών εφαρμογών στις μεταφορές και οι πολυεπίπεδες τριβές στα βάθη του κρατικού μηχανισμού για τις αποκρατικοποιήσεις. Μόνο έτσι δεν θα σπαταληθούν οι πολύχρονες θυσίες των πολιτών και θα επιτευχθούν συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας, που όλοι θέλουμε».

Ως προς τον προϋπολογισμό, ο κ. Λιαργκόβας τόνισε ότι είναι θετικά στοιχεία η βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να ανοίξει την έξοδο στις αγορές, η προσπάθεια σύζευξης της δημοσιονομικής υπευθυνότητας με την κοινωνική δικαιοσύνη, η συνέπεια μεταξύ των βραχυχρόνιων και του μακροχρόνιων στόχων. Αναγνώρισε, επίσης, ότι κάποιες αναδιανεμητικές πτυχές του προσχεδίου μπορεί να ευνοήσουν την ιδιωτική κατανάλωση και να περιορίσουν τις υφεσιακές επιπτώσεις. Ως αρνητικό στοιχείο του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ο κ. Λιαργκόβας είπε ότι συνεχίζει τις πολιτικές λιτότητας, που οφείλεται όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στους υπερφιλόδοξους και αντιπαραγωγικούς στόχους του μνημονίου για επίτευξη και διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ως το 2022. Τέλος, επισήμανε ότι συνεχίζεται η φοροκεντρική προσαρμογή για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και ότι είναι αισιόδοξες οι προβλέψεις κυρίως για τις επενδύσεις.

Αν σου άρεσε κάνε