tsakalwtos10

Το νέο «αφήγημα»: Υπερφορολόγηση για στήριξη των αδύναμων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 02/11/17, 16:31
«Στριμωγμένος» από τα μαζικά «πυρά» κατά του αριστερού «αφηγήματος» για το κοινωνικό μέρισμα και κινούμενος στη «γραμμή» που χάραξε ο Γιώργος Χουλαριάκης, ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε-επίσης-ότι συνειδητά η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε τον δρόμο της υπερφορολόγησης, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι αδύναμοι. Παρόλα αυτά, βέβαια, υπεραμύνθηκε του… «true story», όπως ονόμασε μία άλλη εκδοχή του «success story».

Από την άλλη, όμως, διευκρίνισε ότι η υπεραπόδοση των εσόδων δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και σε άλλους παραμετρικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 450 εκατ. ευρώ προήλθαν από ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζομένων και άλλα περίπου 450 εκατ. ευρώ από την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού το 2018, ο ΥΠΟΙΚ είπε, απευθυνόμενος προς την Νέα Δημοκρατία: «μας λέτε ότι δεν είναι λύση να υπερφορολογούμε και μετά να το μοιράζουμε. Αυτό είναι σωστό. Δεν είναι λύση. Δεν θα την διάλεγα. Όμως, ξέρετε ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον το ΔΝΤ πάντα υποτιμά την απόδοση των μέτρων που έχουμε και δεύτερον δεν μετρά καθόλου τα μη παραμετρικά μέτρα. Ότι κάνουμε από την φοροδιαφυγή δεν μετριέται. Άρα έχουμε υπεραπόδοση γι αυτό το λόγο. Δεν το θέλουμε αλλά αναγκαστήκαμε για αυτό».

Αναφορικά με την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας σημείωσε «είναι μόνο από την φορολογία; Δεν είναι. Για παράδειγμα έχουμε 448 εκατ. ευρώ από την υπεραπόδοση που είναι από τις εισφορές. Όλα τα 448 εκατ. ευρώ έρχονται επειδή υπάρχουν περισσότεροι απασχολούμενοι. Είναι 250-270 χιλιάδες ποιο πολλοί και άρα πληρώνουν εισφορές και άρα φέρνουν έσοδα . Δεν είναι ότι τους βάλαμε μεγαλύτερες εισφορές. Δεν έχουν ανέβει οι συντελεστές από τον νόμο Κατρούγκαλο. Πάμε παρακάτω. Που είναι άλλα 400 εκατ. ευρώ; Από το την εθελούσια αποκάλυψη. Έχουν καταγραφεί περίπου 4 δισ. ευρώ και η φορολογία βγαίνει περίπου 450 εκατ. ευρώ και έχουμε εισπράξει ήδη 200 εκατ. ευρώ».

«Η υπεραπόδοση δεν είναι όλη από την υπερφορολογία αλλά ένα μεγάλο κομμάτι έρχεται από αυτά τα σημεία» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει ωστόσο ότι «αναφορικά με την υπερφορολογία συμφωνώ με όσα είπε Χουλιαράκης. Ο κ. Χουλιράκης είπε και επαναλαμβάνω και εγώ ότι είχαμε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε μια περίοδο που δεν είχαμε έσοδα από πάταξη φοροδιαφυγής».

Την ίδια ώρα, καλλιεργώντας κλίμα εξόδου στις αγορές, έκανε λόγο για «χτίσιμο» αποθεμάτων, «όταν θα βγούμε από τα μνημόνια».

«Βγήκαμε στις αγορές και θα ξαναβγούμε για να χτίσουμε «αποθέματα» για την έξοδο από το πρόγραμμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ, τονίζοντας ότι «όταν εσείς φύγατε, αφήσατε άδεια ταμεία».

«Ανεξάρτητα ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, εμείς θα έχουμε τα αποθέματα, για να μπορεί να σταθεί η χώρα στα πόδια της», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος επεφύλασσε δε μία άνευ προηγουμένων επίθεση κατά της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχετε κανένα αφήγημα. Για άλλη μια φορά ως βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - και όχι ως υπουργός – αλλά ως αριστερός που θέλω να πηγαίνω καλά σας ευχαριστώ για την καταστροφολογία. Βάλατε χαμηλά τον πήχη που ακόμα και μια φυματική σαρανταποδαρούσα με μηνίσκο στα 25 πόδια και κρατώντας σακούλες από ψώνια στα lidl θα περνά από πάνω. Αυτό σημαίνει ότι όχι η σαρανταποδαρούσα αλλά μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη στρατηγική πηγαίνει καλά. Βάλατε πολλά αυγά στο καλάθι ότι θα πέσουμε δεν πέσαμε άρα πρέπει να σκεφτείτε θετικά».

 

Αν σου άρεσε κάνε