vouli-2

Γρ. Προϋπολογισμού: «Καμπανάκι» για χρεοκοπία δίχως ελάφρυνση χρέους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 06/11/17, 16:13
«Καμπανάκια» τόσο για την υπερφορολόγηση των Ελλήνων όσο και για το φλέγον ζήτημα της ρύθμισης του χρέους κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του.

«Χωρίς ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», επισημαίνεται, καθώς την εξαετία 2021 – 2026 οι πληρωμές μόνο των τόκων φτάνουν τα 84,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος ως τον Αύγουστο 2018 είναι προϋπόθεση για να γίνει το επόμενο βήμα ελάφρυνσής του. Αυτή η ελάφρυνση είναι αναγκαία όχι τόσο γιατί σήμερα η επιβάρυνση του προϋπολογισμού για πληρωμή τόκων είναι δύσκολα διαχειρίσιμη (όπως δείχνει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα), αλλά και διότι θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη μετά το 2021.

Την ώρα που το εισόδημα των νοικοκυριών ολοένα και συρρικνώνεται, λόγω της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη, το Γραφείο Προϋπολογισμού κάνει λόγο για «εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, δημιουργώντας ταυτόχρονα εύλογες αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων των επόμενων ετών».

Όπως σημειώνεται, «δεν συνιστά εμμονή στον στόχο της υπέρβασης των προβλεπόμενων από τις συμφωνίες με τους θεσμούς πρωτογενών πλεονασμάτων. Θεωρούμε ότι συνολικά «πνίγουν» την ανάπτυξη καθώς στηρίζονται κυρίως σε φόρους. Αν πάλι θεωρηθούν οι υπερβάσεις αναγκαίες τότε θα πρέπει πραγματικά να εξετασθεί ο τρόπος δικαιότερης αναδιανομής τους ώστε να ωφεληθούν αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη».

Η γ’ αξιολόγηση

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, το Γραφείο κάνει «βλέπει» πρόοδο.

«Γενικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει «καθαρή έξοδο στις αγορές», δηλαδή να εξυπηρετεί τα δάνεια της χώρας χωρίς τη διακρατική βοήθεια του ΕΜΣ (και οριακά του ΔΝΤ). Πρόκειται για ένα θεμιτό στόχο γιατί, αν επιτευχθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το τέλος της αυστηρής και σε βάθος εποπτείας που συνοδεύει τα μνημόνια, ενώ θα ανοίξει και τον δρόμο για ελάφρυνση του χρέους», τονίζεται.

Το clean exit

Πάντως, το Γραφείο Προϋπολογισμού κατεβάζει τον «πήχη» της κυβέρνησης ως προς την «καθαρή έξοδο», τονίζοντας πως μετά το καλοκαίρι του 2018 δεν σταματά η επιτροπεία.

Όπως τονίζεται, η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς (και άλλους) περιορισμούς. Η Ελλάδα, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, θα υπάγεται στους ισχύοντες για τα κράτη μέλη περιορισμούς της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και ειδικά της Ευρωζώνης.

Ακόμη, αναφορά γίνεται και στο υψηλό ποσοστό των απασχολούμενων μερικής απασχόλησης, με μέσες μεικτές αποδοχές σε 394,13 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, «κατά την εκτίμησή μας δεν έχει αποκατασταθεί εκείνη η εμπιστοσύνη της οικονομίας από την οποία εξαρτώνται οι πραγματικά παραγωγικές επενδύσεις. Ο κρατικός μηχανισμός με το τωρινό νομικό σύστημα εξακολουθεί να φέρνει εμπόδια σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Η ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτεί παραγωγικές επενδύσεις στην οικονομία εξακολουθεί να περιορίζεται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια («κόκκινα δάνεια»). Ορισμένες μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται, αλλά γενικά διαπιστώνουμε βραδύτητα».

Αν σου άρεσε κάνε