GERMANY EUROPEAN CENTRAL BANK

Ντράγκι: Στο 17,1% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, «καμπανάκι» για καταθέσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 20/11/17, 17:38
Καθησυχαστικός ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο κι απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, τη στιγμή που το τοπίο γύρω από τον κλάδο παραμένει «θολό» και τα σενάρια περί και νέας ανακεφαλαιοποίησης έχουν επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. Ωστόσο, ο Σούπερ Μάριο χτυπά «καμπανάκι» για την εκροή καταθέσεων, αλλά και για το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο μάλιστα οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται σε καλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 17,1%. Σύμφωνα, όμως, με τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση ως προς τη χρηματοδότηση, καθώς οι καταθέσεις δεν έχουν ανακάμψει στα προηγούμενα, προ κρίσης, επίπεδα.

Ο Ντράγκι «βλέπει» πως η ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ και την ανεργία, ενώ όπως εκτιμά και η συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων, που προβλέπονται στην τρίτη αξιολόγηση, παράγουν καρπούς.

Μάλιστα, ο ίδιος καλωσόρισε την έκδοση του swap ύψους 30 δις. ευρώ, κάνοντας λόγο για θετική ανταπόκριση από την πλευρά των επενδυτών.

«Η πρόθεση να δημιουργηθεί καμπύλη επιτοκίων και να βελτιωθεί η ρευστότητα του κρατικού χρέους έχει τύχει «καλωσορίσματος» από τις αγορές», τόνισε.

SOS για τους πλειστηριασμούς

Νέο μήνυμα για έναρξη των πλειστηριασμών το συντομότερο δυνατό έστειλε, παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι η αποχή των συμβολαιογράφων από τη σχετική διαδικασία δεν είναι καλό σημάδι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα «κόκκινα δάνεια» είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας. «Η απόφαση να απέχουν οι συμβολαιογράφοι από τους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους δεν είναι καλό σημάδι. Η αλλαγή απόφασης είναι στην σωστή κατεύθυνση», επεσήμανε.

Και συνέχισε: «η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι δύσκολο θέμα. Ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας έχει μπει σε εφαρμογή από την κυβέρνηση, ώστε να συνεχιστεί η μείωση του στοκ των προβληματικών δανείων».

Ο Ντράγκι σημείωσε ότι θα έχουμε το stress test για τις ελληνικές τράπεζες νωρίτερα σε σχέση με τους άλλους ευρωπαϊκούς ομίλους. «Θεωρούμε την κατάσταση ισχυρή (solid), το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα έχουμε καλύτερη ορατότητα με τα stress test, έτσι ώστε αν πρέπει να ληφθεί άμεση δράση αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του προγράμματος», δήλωσε.

«Έμπιστο μέλος ο Γιάννης Στουρνάρας»

Ερωτηθείς για τον σάλο που έχει προκληθεί σχετικά με τις εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Γιάννη Στουρνάρα για διαρροή πορίσματος της ΤτΕ, ο Ντράγκι δήλωσε πως ο διοικητής της Τράπεζας είναι ένα «έμπιστο μέλος».

«Δεν έχω συγκεκριμένα σχόλια να κάνω για το θέμα, αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένα έμπιστο μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ και έχει δουλέψει σκληρά για το καλό της Ελλάδας».

Αναγκαία η επεκτατική νομισματική πολιτική

«Η ανάκαμψη της ευρωζώνης συνεχίζεται, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική, για να βοηθήσει τους μισθούς να κινηθούν υψηλότερα», δήλωσε ο Σούπερ Μάριο.

«Η βελτίωση που έχει παρατηρηθεί στις αγορές εργασίας χρειάζεται ακόμα χρόνο για να μεταφραστεί σε μια πιο δυναμική ανάπτυξη των μισθών», σημείωσε ο ίδιος σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

 

Αν σου άρεσε κάνε