FILE PHOTO:  Greek flags are displayed for sale for one Euro at a shop in Athens

Η αισιοδοξία επιστρέφει στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Handelsblatt

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 12/12/17, 10:07

«Η πορεία των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει ότι τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα» όπως «βλέπει» η γερμανική εφημερίδα.

Νέα «αβάντα» προς την ελληνική κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας με βάση την πορεία των ελληνικών ομολόγων έκανε η Handelsbatt σε διαδικτυακό άρθρο που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: «Από τότε που ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι συνάδελφοί του στο Eurogroup συμφώνησαν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας τα ελληνικά ομόλογα διαγράφουν ανοδική τροχιά. Την Δεύτερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε ακόμα και κάτω από το 4,5% σε προ κρίσης επίπεδα. (…) Οι επενδυτές ωστόσο ζητούν ως αντάλλαγμα ένα επιτόκιο κατά 3% υψηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ομόλογα άλλων χωρών της κρίσης. Την ίδια στιγμή όμως η πορεία των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει ότι τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν».

«Πριν από το τέλος του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση δύο ή τριών τίτλων με σκοπό να αντλήσει από τις αγορές περίπου 6 δισ. ευρώ. Η αρχή θα γίνει πιθανότατα τον Ιανουάριο με ένα επταετές ομόλογο. Μέχρι σήμερα όμως οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναβαθμίζουν τα ελληνικά ομόλογα. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πριν θέτει τέλος στην εξάρτηση από τους δανειστές και αρχίσει και πάλι να αναχρηματοδοτείται στις αγορές», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Τονίζεται επίσης ότι «για τολμηρούς επενδυτές ωστόσο τα υψηλά επιτόκια αποτελούν ευκαιρία. Αν το πρόγραμμα προσαρμογής παραμείνει σε τροχιά τότε ίσως οι επόμενοι μήνες αποδειχθούν ακόμα πιο επικερδείς. Ήδη πάντως οι ειδικοί της ελβετικής τράπεζες UBS χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως τις "κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις για το 2018"».

Αν σου άρεσε κάνε