katerin-papanatsiou-enfia-ypoik

Ανοίγει η «αυλαία» για την πλατφόρμα του επιδόματος θέρμανσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 28/12/17, 14:30
Μέσα στην Πέμπτη, αλλιώς το αργότερο έως την ερχόμενη Τρίτη θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Τάδε έφη η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στον realfm. Η ίδια επεσήμανε πως η πρώτη δόση θα έχει εκταμιευθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ η δεύτερη έως τις 30 Ιουνίου.

Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι όσοι πήραν πέρσι το επίδομα, περίπου 550.000 και όσοι πληρούν φέτος τα κριτήρια, ενώ το βοήθημα θα είναι μειωμένο στο μισό σε σχέση με πέρσι, δηλαδή 12,5 λεπτά αντί 25 λεπτά το λίτρο.

Δικαιούχοι της πρώτης δόσης είναι όσοι έχουν αγοράσει πετρέλαιο μέχρι τέλη Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την κυρία Παπανάτσιου, η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης άργησε να υπογραφεί, διότι έψαχναν λύση, για το πώς θα διανεμηθούν φέτος και τα 15 εκατ. ευρώ που περίσσεψαν από το μέρισμα.

Η υφυπουργός τόνισε πως η λύση αφορά τη χορήγηση έκτακτου μερίσματος με διαδικασία - εξπρές, αύριο, Παρασκευή σε όσους πήραν το επίδομα θέρμανσης πέρσι και ανήκουν στην πρώτη ζώνη (νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας) ή στους ορεινούς δήμους της β’ ζώνης (νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και Μαγνησίας).

Το ποσό του έκτακτου μερίσματος θα είναι το μισό του συνολικού επιδόματος που πήραν πέρσι οι δικαιούχοι των περιοχών αυτών.

Ειδικότερα, με απόφαση της κυρίας Παπανάτσιου αυξάνεται αναδρομικά για τη χειμερινή περίοδο 2016-2017 η επιδότηση ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στην Α’ ζώνη, δηλαδή στις περιοχές Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας.

Η επιδότηση αυξάνεται από τα 0,25 στα 0,375 ευρώ ανά λίτρο. Η απόφαση προβλέπει ότι θα ακολουθήσει επανεκκαθάριση των αιτήσεων για το επίδομα στους συγκεκριμένους νομούς και τα επιπλέον ποσά που υπολογίζονται από 250 έως 312,5 ευρώ ανά νοικοκυριό αναμένεται να δοθούν στους δικαιούχους έως τις 29 Δεκεμβρίου.

«Τάζουν» μείωση του φόρου

Στο πλαίσιο της γενικότερης παροχολογίας, η κυρία Παπανάτιου έκανε λόγο για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν κι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες μετά τον ερχόμενο Αύγουστο.

«Παράθυρο» σε παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Η υφυπουργός δε άνοιξε «παράθυρο» σε παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή τους, η οποία λήγει αύριο. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το πρωί της Παρασκευής.

Το «κεφάλαιο» ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με το «μέτωπο» του ΕΝΦΙΑ, η κυρία Παπανάτσιου είπε πως εντός της ημέρας προκηρύσσονται οι θέσεις εκτιμητών, που θα προχωρήσουν άμεσα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, τιμές οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά τη διασταύρωσή τους με τα στοιχεία των τραπεζών. Το σχέδιο για την δημιουργία επιτροπών παραπέμπεται για την επόμενη χρονιά, λόγω έλλειψης χρόνου. Στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο. Σε ερώτηση, τι θα γίνει αν από την αναπροσαρμογή προκύψουν αυξήσεις στις φθηνές περιοχές και μειώσεις στις ακριβές, η υφυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα αλλάξουν αντίστοιχα οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασθενέστεροι και να μην ευνοηθούν οι έχοντες.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2018, όπως είπε, θα αναρτηθούν μετά την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος, δηλαδή Ιούλιο ή Αύγουστο, με στόχο ο φόρος να πληρωθεί σε όσες το δυνατόν περισσότερες δόσεις ως τον Δεκέμβριο του ’18, χωρίς να αλλάζει το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ.

Αν σου άρεσε κάνε