vouli-syriza

Παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο «μαμούθ»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 08/01/18, 16:05
Σε... «τροχιά» κι αξιολόγησης εισέρχεται η κυβέρνηση, καθώς μένουν μόλις 12 ημέρες μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, όταν και «κληρώνει» για την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα.

Μετά και τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Δευτέρας, ο οποίος έδωσε το «σήμα» για «σκληρή δουλειά», έτσι ώστε το 2018 να αποτελέσει το έτος δικαίωσης για τις θυσίες του ελληνικού λαού, όπως ο ίδιος είπε, το πολυνομοσχέδιο «μαμούθ» παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή, ίσως και με τα μεσάνυχτα, αν όχι το αργότερο αύριο, Τρίτη.

Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει το κρας-τεστ της 11ης Ιανουάριου, όταν θα συνεδριάσει το EWG. Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δίχως εκπλήξεις. Ωστόσο, το επόμενο διήμερο, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, αναμένεται να μυρίσει «μπαρούτι» στη Βουλή, όπου κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, στη «σκιά» και του Σκοπιανού.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, με το πολυνομοσχέδιο των 600 σελίδων θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων κι εγκυκλίων.

Ο ίδιος παράγοντας, μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της διεξαγωγής ενδέχεται τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών εντός της ημέρας.

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού», καθώς και φορολογικά ζητήματα, τα οποία, ωστόσο, χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα».

Η ίδια πηγή δήλωσε αισιόδοξη ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευθεί η δόση από τον ESM, το ύψος της οποίας, πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.

Στην Ηρώδου Αττικού έχουν ανεβάσει «στροφές», προσβλέποντας σε επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με τους θεσμούς. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η οποία αναμένεται δίχως εκπλήξεις, θα αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο μία τονωτική «ένεση» για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ώρα που τα φώτα είναι στραμμένα στο Σκοπιανό και στη διγλωσσία της συγκυβέρνησης ως προς την επίλυσή του.

Παράλληλα, εάν πράγματι η αξιολόγηση «κλειδώσει» εντός του χρονοδιαγράμματος, τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει μέσα στα χρονικά όρια να ξεκινήσει και την επόμενη, την τέταρτη, καλλιεργώντας συνάμα κλίμα και για τις τρεις εξόδους στις αγορές, ενώ τα 10ετη ομόλογα βρίσκονται σε χαμηλό 12ετιας κι οι επενδυτές τα θεωρούν ως μία από τις top επιλογές για το 2018.

Αναμφίβολα, η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το θετικό αυτό momentum, πιεσμένη κιόλας από το Σκοπιανό, «μέτωπο» προς το παρόν ανοιχτό.

Κάτι ανάλογο, εξάλλου, έπραξε κι ο κ. Τσίπρας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού, όπου ελίχθηκε επικοινωνιακό με το «ράλι» των ομολόγων και της - αν κι οριακής - μείωσης της ανεργίας, υπό την επανάληψη του «αφηγήματος» της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον ερχόμενο Αύγουστο, το οποίο αποτελεί το «γλυκαντικό» για την επιστροφή του «εφιάλτη» των πλειστηριασμών, που παραμένει «γροθιά» στο στομάχι του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι όχι μόνο, αξίζει να σημειώσουμε. Αποτελεί και το «κλειδί» στην τελική ευθεία της αξιολόγησης, λίγες μέρες πριν το EWG και της συνάντησης των κορυφαίων τραπεζιτών με τη διοίκηση του SSM, που θα βρίσκεται στην Αθήνα, στις 15 Ιανουαρίου. Ο "αγώνας δρόμου", μάλιστα, θα έχει και «φόντο» το τελεσίγραφο- ακόμη ένα- των δανειστών για επίσπευση των πλειστηριασμών, ενώ η αναστολή των φυσικών από τους συμβολαιογράφους είναι σε ισχύ και τα χρονοδιαγράμματα "εκτροχιάζονται" λόγω των σκηνών ροκ στα ειρηνοδικεία.

Η έκβαση του επικείμενου EWG θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του πρώτου Eurogroup του νέου έτους και μάλιστα υπό τον νέο πρόεδρο κι ενώ η γνώμη Σόιμπλε παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, ακόμα κι αν ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας έχει αλλάξει πόστο, έχοντας μεταφερθεί στο «τιμόνι» της Bundestag.

Εάν το Εurogroup ανάψει το «πράσινο φως» για την λήξη της γ' αξιολόγησης, στη συνέχεια θα πρέπει να σταλεί κι η επιστολή των κκ. Τσίπρα, Τσακαλώτου και Στουρνάρα στο ΔΝΤ, για το επικαροποιημένο μνημόνιο με το Ταμείο, στο οποίο είναι ακόμη άγνωστο, αν θα υπάρχει αναφορά στα περί ανακεφαλαιοποίησης και χρέους. Επισημαίνεται πως η Ουάσιγκτον καλείται τον Φεβρουάριο να δώσει στίγμα των προθέσεων της σχετικά με τη συμμετοχή ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν σου άρεσε κάνε