ypoyrgeio-ergasias-prostima-adiloti-ergasia

«Θύελλα» αντιδράσεων (και) από συνδικάτα για τις «παγίδες» του πολυνομοσχεδίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 09/01/18, 15:24
«Μετωπική» κυβέρνησης-συνδικάτων προκαλεί το πολυνομοσχέδιο «μαμούθ», στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις-«παγίδες», που έχουν ήδη ξεσηκώσει «θύελλα» κι εσωκομματικών αντιδράσεων.

Σε θέσης «μάχης» βρίσκονται ΠΑΜΕ, καθώς και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, προγραμματίζοντας κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για τις διατάξεις που αφορούν αφενός των ζήτημα των απεργιών κι αφετέρου των κοινωνικών επιδομάτων, ενώ την ίδια στιγμή ΠΝΟ, γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία κι οι διανομείς Τύπου έχουν γνωστοποιήσει ήδη πως θα απέχουν από τα καθήκοντά τους την ερχόμενη Παρασκευή.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΙΝΑΠ τονίζει πως «με το πολυνομοσχέδιο καταργείται το δικαίωμα της απεργίας στα Πρωτοβάθμια Σωματεία».

«Δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει o ναυτικός κόσμος εξακολουθούν να ταλανίζουν τον κλάδο όχι μόνον δεν επιλύονται εκ μέρους των κυβερνώντων, όχι μόνον δεν υπάρχει η οποιαδήποτε βούληση για την επίλυσή τους, παρά τις συνεχείς και κενές περιεχομένου υποσχέσεις τους, αλλά αντίθετα θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα διαρκώς νέα προαπαιτούμενα και με τις προωθούμενες νέες ρυθμίσεις και περικοπές, κατ’ εντολή του τρίτου μνημονίου», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των ναυτεργατών.

Από την πλευρά της, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών επισημαίνει ότι «η απεργία πραγματοποιείται ενάντια στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενάντια στις αντεργατικές αλλαγές με την εμπόδιση της απεργίας και ενάντια στην πτώχευση των εργαζομένων, με τους 250 άνεργους του πρακτορείου «Ευρώπη», με εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα, καθυστερήσεις μισθών και εντατικοποίηση στο πρακτορείο «Άργος».

Οι εργαζόμενοι, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στην απεργία και διεκδικούν:

-πρόσληψη όλων των απολυμένων του πρακτορείου «Ευρώπη» στην «Άργος» ή σε όποια εταιρεία αναλάβει τη διανομή του Τύπου

-υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα πρακτορεία

-υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο του βασικού μισθού στα 751 ευρώ

-άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων

-απαγόρευση πλειστηριασμών σπιτιών των λαϊκών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η απεργία πραγματοποιείται ενάντια στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενάντια στις αντεργατικές αλλαγές με την εμπόδιση της απεργίας και ενάντια στην πτώχευση των εργαζομένων, με τους 250 άνεργους του πρακτορείου «Ευρώπη», με εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα, καθυστερήσεις μισθών και εντατικοποίηση στο πρακτορείο «Άργος».

Οι εργαζόμενοι, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στην απεργία και διεκδικούν:


  • πρόσληψη όλων των απολυμένων του πρακτορείου «Ευρώπη» στην «Άργος» ή σε όποια εταιρεία αναλάβει τη διανομή του Τύπου

  • υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα πρακτορεία

  • υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο του βασικού μισθού στα 751 ευρώ

  • άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων

  • απαγόρευση πλειστηριασμών σπιτιών των λαϊκών νοικοκυριών.


Την Παρασκευή δεν θα κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα.

Στο μεταξύ, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για μικροοφειλέτες του Δημοσίου, η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων, η αυστηροποίηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι, μεταξύ άλλων, διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αποτελούν σημεία «τριβής» στην Κουμουνδούρου.

Σημειώνεται πως στις διατάξεις συμπεριλαμβάνεται κι η ρήτρα δέσμευσης για πρόωρη εφαρμογή των μέτρων που αφορούν συντάξεις – αφορολόγητο της περιόδου 2019-2020, εφόσον δεν επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι. Σενάριο, που απορρίπτει ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο, επιχείρησε να περάσει το μήνυμα πως τα δύσκολα έχουν μείνει πίσω κι απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί πως το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα και κυρίως αυξήσεις φόρων ή περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Δεν ισχύει. Όχι μόνο λόγω των μέτρων της διετίας 2019-2020 και του ενδεχομένου να μην εφαρμοστούν καν τα αντίμετρα, στα οποία είχε ποντάρει πολιτικά η κυβέρνηση. Αλλά διότι η χρονιά μπήκε με την εφαρμογή μέτρων, που έχουν από καιρό ψηφιστεί: αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, περικοπή επικουρικών συντάξεων κ.ά.

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και να έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ όλες οι υπουργικές αποφάσεις, που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει καταγραφεί πρόοδος και στα μείζονα θέματα στα οποία επιμένουν οι δανειστές, με κυρίαρχο αυτό των πλειστηριασμών.

Στις 18 Ιανουαρίου θα πρέπει να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το Eurogroup. Αυτή θα περιέχει την διάταξη για τις απεργίες που είχε αποσυρθεί, τις ρυθμίσεις για τον υπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων αλλά και διατάξεις για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, για την Υγεία, για τη Δικαιοσύνη.

«Αναζωπύρωση» στο μέτωπο των Ειρηνοδικείων

Στο μεταξύ, αύριο, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου ξεκινούν και πάλι οι πλειστηριασμοί ακινήτων και μαζί τους ο μεγάλος εφιάλτης για την κυβέρνηση.

Εντός του έτους αναμένεται να βγουν στο σφυρί 15.000-20.000 ακίνητα.

Οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι προχώρησαν σε αναστολή των πλειστηριασμών έως τις 3 Ιανουαρίου επικαλούμενοι την απουσία διάταξης νόμου για τις αυτεπάγγελτες διώξεις, δεν έχουν πλέον λόγο να συνεχίσουν την αποχή. Η διάταξη ψηφίστηκε και κρίνοντας από τη μέχρι σήμερα στάση των διαφόρων συλλογικοτήτων έναντι των πλειστηριασμών, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο επεισοδίων έξω από τα ειρηνοδικεία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περί τα μέσα Ιανουαρίου συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό αντικείμενο τους πλειστηριασμούς. Από τα όσα θα ειπωθούν από τους βουλευτές θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καθώς το θέμα αυτό αποτελεί το σοβαρότερο μέχρι στιγμής πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις όλα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει και πάλι να κάνει το αναγκαίο «πολιτικό μασάζ» αλλά ο βαθμός δυσκολίας είναι αυτή την φορά υψηλότερος.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα θα αναφέρεται και η αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ώστε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να μπορούν να διενεργηθούν ακόμη και για οφειλές προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι η εφορία δεν πρόκειται να βγάλει καμία πρώτη κατοικία στο σφυρί, η αλλαγή του ΚΕΔΕ θα αναζωπυρώσει στη Βουλή το πολιτικά «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών.

Αν σου άρεσε κάνε