olga-gerovasili

Γεροβασίλη: Εντός του έτους η ψηφιοποίηση του Δημοσίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 09/01/18, 16:02
Έτος ριζικών αλλαγών στο Δημόσιο θα είναι το 2018. Εντός του χρόνου αναμένεται να υλοποιηθεί η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, που σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στις δημόσιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί.

Τάδε έφη η αρμόδια υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, παρουσιάζοντας το σχέδιο μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, με στόχο ένα Δημόσιο «γρήγορο, ευέλικτο και αποτελεσματικό».

Όπως δήλωσε η κυρία Γεροβασίλη, τις επόμενες ημέρες θα γίνει ο διαγωνισμός για την κάρτα του υπαλλήλου, στην οποία θα αποτυπώνεται σε μια πλατφόρμα τα υπηρεσιακά στοιχεία του από την ώρα της πρόσληψής του έως την αποχώρησή του.

Έτσι, σύμφωνα με την ίδια, δεν θα χρειάζεται να προσκομίζει έγγραφα για κάθε μεταβολή (υπηρεσιακή εξέλιξη, συνταξιοδότηση κλπ), με αποτέλεσμα να μειώνονται η γραφειοκρατία, το κόστος και η ταλαιπωρία.

Όπως επεσήμανε η υπουργός, αντίστοιχα οφέλη θα έχει και ο κάθε συναλλασσόμενος με την αυτόματη αναζήτηση εγγράφων, την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και την ψηφιακή υπογραφή, ενώ στη μετεξέλιξη του έργου προβλέπεται η διασύνδεση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα τη γρήγορη έκδοση συντάξεων.

Επίσης, η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι οι σχετικές χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες και με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων, τα έργα ψηφιοποίησης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.

Αναφορικά με το νέο σύστημα αξιολόγησης, η ίδια ανέφερε ότι η συμμετοχή των υπαλλήλων των περισσότερων υπουργείων ήταν υψηλή, τονίζοντας πως η διαδικασία θα εκσυγχρονιστεί, καθώς θα πραγματοποιηθεί μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Η ίδια διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση για όσους υπαλλήλους κριθούν ότι δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, αλλά αντίθετα προβλέπονται μέτρα βελτίωσης της αποδοτικότητάς τους, αλλαγή υπηρεσίας ή καθηκόντων κλπ.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι το αποτέλεσμα της περσινής αξιολόγησης (για το αξιολογικό έτος του 2016) δεν θα ληφθεί υπόψη ως κριτήριο για την επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, καθώς οι αξιολογητές δεν είχαν επιλεγεί μετά από κρίσεις.

Το πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος θα έχει αντιμετωπιστεί κατά τη φετινή αξιολόγηση (για το έτος 2017), καθώς έως τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις σε όλη την ιεραρχία του Δημοσίου.

Σχετικά με το νέο κύμα κινητικότητας, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε, ότι σε αυτό θα ενταχθούν περισσότεροι οργανισμοί, σε σχέση με το προηγούμενο που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του έτους, καθώς ολοένα και περισσότεροι φορείς προχωρούν στην ψηφιακή επικαιροποίηση του οργανογράμματός τους, που αποτελεί βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία.

Η υπουργός εκτίμησε ότι το νέο σύστημα θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε περίπου ένα έτος, οπότε υπολογίζεται να έχει ενταχθεί σε αυτό, το σύνολο της δημόσιας διοίκησης (εκτός της Παιδείας και της Υγείας, όπου αναπτύσσονται ξεχωριστά συστήματα).

Με βάση τα ψηφιακά οργανογράμματα προκηρύσσονται οι θέσεις για μετατάξεις και (σπάνια πλέον) για αποσπάσεις. Οι θέσεις αποτυπώνονται σε ψηφιακή πλατφόρμα που βρίσκεται στο apografi.gr (η οποία παρουσιάστηκε ζωντανά στην εκπομπή της ΕΡΤ), μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος έχει πλήρη εικόνα για τις προσφερόμενες θέσεις. Με το νέο σύστημα κινητικότητας καταργούνται παρεμβάσεις πελατειακού χαρακτήρα και αίρονται γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος, με αποτέλεσμα να συντομεύουν πλέον οι διαδικασίες, τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Αν σου άρεσε κάνε