euro-xreos-daneistes

Χρέος: Η ρύθμιση μπορεί να περιμένει έως…το καλοκαίρι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 23/01/18, 06:50


Του Αλέξη Ρωμανού

Η κυβέρνηση βιάζεται να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Όμως, οι δανειστές δεν «καίγονται» και μεταθέτουν τις συζητήσεις για το καλοκαίρι, λίγο πριν ολοκληρωθεί το τρέχον μνημόνιο.

Μπορεί στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup να ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για τη τεχνική διαπραγμάτευση του ελληνικού δημοσίου χρέους, αλλά το σχέδιο των ευρωπαίων δανειστών προβλέπει ότι το σημαντικότερο μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους, η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δεύτερο μνημόνιο) θα ενεργοποιηθεί τμηματικά, σε βάθος τριετίας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα περνά τους μεταμνημονιακούς ελέγχους στην οικονομία και θα εφαρμόζει ορισμένες προσυμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Κοινώς, οι θεσμοί θέλουν να «δέσουν» την κυβέρνηση με συμφωνημένα μέτρα και ως αντάλλαγμα να της δώσουν την πολυαναμενόμενη ελάφρυνση του χρέους.

To ΔΝΤ, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του, τόνισε, πριν από λίγες ημέρες ότι επιμένει στα περί ελάφρυνσης, ως βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

«Εχουμε κάνει πολύ πρόοδο στο θέμα του χρέους, αν κοιτάξεις πίσω στο 2015. Όμως, δεν έχουν καλυφθεί όλες οι διαφορές και δουλεύουμε σκληρά για καλό αποτέλεσμα στο θέμα, ώστε η χώρα να συνεχίσει τη διατηρήσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Τζέρι Ράις.

Η ρύθμιση του χρέους έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και στο ΔΝΤ, με κίνδυνο να μεταφερθεί ο… λογαριασμός της σύγκρουσης των ισχυρών στην Ελλάδα, υπό τη μορφή του υψηλού κόστους δανεισμού μετά τη λήξη του μνημονίου.

Το σενάριο της σταδιακής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το 2018 δεν βρίσκει σύμφωνο το Ταμείο, παρότι αποτελεί τη βασική επιλογή της Ευρώπης για τη μετά το μνημόνιο εποχή της Ελλάδας.

Το σχέδιο προβλέπει ότι το σημαντικότερο μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους, η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δεύτερο μνημόνιο) θα ενεργοποιηθεί τμηματικά, σε βάθος τριετίας.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πιστωτές για τη δέσμευσή της να μεταρρυθμίσει την οικονομία, η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να καταρτίσει τη δική της λίστα μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, με την τεχνική στήριξη των πιστωτών της.

Με τον τρόπο αυτό, η χώρα σκοπεύει να δείξει ότι προτίθεται να παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει τόσο τους πιστωτές όσο και τους επενδυτές ότι δεν θα υπαναχωρήσει από ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα.

Το πρόβλημα με αυτή την ιδέα, όπως σχολιάζει αξιωματούχος της ΕΕ, είναι πως δεν θα υπάρχει εξωτερική πίεση στην Ελλάδα για να εφαρμόζει τα συγκεκριμένα μέτρα εντός ενός συμφωνηθέντος χρονικού πλαισίου, όπως συμβαίνει με το υπάρχον πρόγραμμα.

το βασικό σενάριο της Κομισιόν σημειώνει ότι το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 181,1% το 2017, στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2060, προβλέψεις που είναι ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες της προηγούμενης αναθεώρησης τον Ιούνιο.

Αν σου άρεσε κάνε