klepsidra-thesmoi

Προαπαιτούμενα: Οι δανειστές έρχονται, η κυβέρνηση τρέχει...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 09/02/18, 15:06
Της Βούλας Μαλαίνου

Όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να «γυρίσει» την ατζέντα μέσω της υπόθεσης Novartis, η εσπευσμένη κάθοδος των δανειστών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου επιβεβαιώνει πως οι εταίροι σφίγγουν το «ζωνάρι», ώστε να μην εκτροχιαστούν τα χρονοδιαγράμματα με ορίζοντα τον ερχόμενο Αύγουστο, οπότε και εκπνέει το ελληνικό πρόγραμμα.

Βέβαια, η τρόικα καταφτάνει στην Αθήνα σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος έκανε λόγο γα την άφιξή της στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου. Η τόσο εσπευσμένη κάθοδος των επικεφαλής των δανειστών, ενώ ήδη θα έχουν έρθει τα τεχνικά κλιμάκια, γεννά ερωτηματικά...

Στο χθεσινό EWG, εξάλλου, οι θεσμοί επεσήμαναν τους αργούς ρυθμούς της Αθήνας όσον αφορά την ολοκλήρωση τριών προαπαιτούμενων, εκ των οποίων τα δύο προκαλούν εσωκομματικές «τριβές», άρα και «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο λόγος αφενός για το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών και αφετέρου για την κορυφαία επένδυση του Ελληνικού, για την οποία η κυβέρνηση έχει «παγώσει» τον χρόνο. Αξίζει να επισημανθεί πως πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το κεφάλαιο πλειστηριασμοί να «μετατεθεί» για την επόμενη αξιολόγηση.

Όσον αφορά την πρώτη εκκρεμότητα, οι θεσμοί τόνισαν τις συνεχείς αναβολές της σχετικής διαδικασίας με απόφαση των συμβολαιογράφων, αν και η μαζική «σφαγή» θα ξεκινήσει από την 1η Μαϊου, όταν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα επεκταθούν και για χρέη προς το Δημόσιο. Σημειώνεται πως για το ζήτημα της πώλησης ακινήτων έχουν γίνει παρεμβάσεις τόσο από τον πρόεδρο της ΕΚΤ όσο και από την επικεφαλής του SSM. Ο Μάριο Ντράγκι έχει προαναγγείλει αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και η Ντανιέλ Νουί έχει «δείξει» και τη λύση της αναδιάρθρωσης των δανείων, όσο αυτά είναι στη «ζωή», προκειμένου να «τρέξει» το συμμάζεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

Αναφορικά με τη δεύτερη εκκρεμότητα, το ζήτημα του Ελληνικού, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής δυστοκίας ως προς τις αποκρατικοποιήσεις. Οι θεσμοί έχουν εκφράσει τη δυσανασχέτησή τους ξανά και ξανά, με χαρακτηριστική τη δήλωσή τους «ας μπουν τουλάχιστον οι μπουλντόζες», τη στιγμή που δεν κουνιέται φύλλο. Πρόκειται για μία δύσκολη «εξίσωση», με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γιώργο Χουλιαράκη να υπογραμμίζει πως συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο διαβιβάστηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπτυξη. Τέλος, η τρίτη εκκρεμότητα αφορά τον ΔΕΣΦΑ.

Εάν αυτά τα τρία προαπαιτούμενα «τρέξουν», τότε θα εκταμιευθεί η δόση. Ο αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωσή τους είναι δεδομένος, έτσι ώστε στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου να κλείσει και τυπικά η γ' αξιολόγηση.

Άλλωστε, η επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί και του Ντέκλαν Κοστέλου ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία προβλέπει ακανθώδη θέματα. Ενδεικτικός ο δημοσιονομικός φάκελος, υπό την απειλή των νέων μέτρων με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ακόμη στον «αέρα».

Παράλληλα, βέβαια, μεγάλα είναι τα «παζάρια» και για την επόμενη μέρα της λήξης του προγράμματος, περίοδο, την οποία στο ΥΠΟΙΚ έχουν «βαφτίσει», ως μεταμνημονιακή εποχή. Ωστόσο, η λιτότητα διαρκείας στην οποία έχει συναινέσει η κυβέρνηση, δεν θυμίζει σε τίποτα το τέλος των μνημονίων. Τουναντίον, οι θεσμοί μιλούν για καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ ο Γάλλος Επίτροπος έκανε λόγο για «έξοδο» με... δεσμεύσεις.

«Όταν μιλάμε γα καθαρή έξοδο, μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Για το μέλλον, πρέπει να πω ότι για εμένα είναι σαφές: όταν είσαι σε πρόγραμμα, είσαι σε πρόγραμμα, όταν δεν είσαι σε πρόγραμμα, είσαι εκτός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν δεσμεύσεις αλλά όταν μιλάμε για μια "καθαρή έξοδο", μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση», τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Έρχομαι εδώ αισιόδοξος, γιατί βλέπω ότι η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης», είπε ο ίδιος. «Βλέπω αύξηση ΑΕΠ 1,5-1,6%, πέρυσι, βλέπω ότι η ανεργία μειώνεται και ότι η επιστροφή στις αγορές έχει σχεδιαστεί, παρά τις αναταράξεις. Αυτό είναι ένα μήνυμα», δήλωσε.

«Είναι σημαντικό να μιλάμε την ίδια γλώσσα», έσπευσε να σχολιάσει ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει ο Ευρωπαίος επίτροπος ότι «δεν χρειαζόμαστε διερμηνείς γι’ αυτό».

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Γάλλος επίτροπος έστειλε κι άλλο μήνυμα ότι πρέπει να ολοκληρωθούν τα τελευταία μέτρα και η τρέχουσα αξιολόγηση, ώστε να ακολουθήσει η τέταρτη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν μέτρα για το χρέος και επισήμανε ότι δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Εκτίμησε δε ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να υπάρχει συνολική συμφωνία για το πρόγραμμα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς και την εποπτεία που θα ακολουθήσει τη λήξη του προγράμματος, τονίζοντας ότι αντίστοιχα προγράμματα εποπτείας έχουν υπάρξει στο παρελθόν και για άλλες χώρες.

 

Αν σου άρεσε κάνε