xilton-axiologisi

Στην «πρέσα» για την άφιξη της τρόικας-Έπιασαν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 23/02/18, 07:56
Του Αλέξη Ρωμανού

«Αναβρασμός» επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς την ώρα που επιχειρείται άγρια «πόλωση» με «όχημα» την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, οι προβολείς στρέφονται τώρα στο εξίσου «καυτό» μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν πιάσει δουλειά στην Αθήνα ήδη από χθες.

Την ερχόμενη Δευτέρα, άλλωστε, καταφτάνει και η «αφρόκρεμα» των δανειστών και το… «πάρτι» ξεκινά. Σημειώνεται πως οι επικεφαλής των δανειστών έχουν επισπεύσει την κάθοδό τους, παρακολουθώντας στενά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, υπό το φόβο πως τα χρονοδιαγράμματα θα εκτροχιαστούν.

Αφότου χθες το ΣτΕ ενέκρινε το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό, ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος για την τέταρτη αξιολόγηση και όπως φαίνεται κατά τις διαβουλεύσεις στο Χίλτον θα «κλειδώσουν» και τα τελευταία προαοαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης, έτσι ώστε η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ να λάβει το πράσινο φως από το EWG.

Επισημαίνεται ότι πλέον η κάθοδος της τρόικας ια γίνει υπό άλλη σύνθεση, δίχως πια την Ντέλια Βελκουλέσκου, αλλά: Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη και στις συζητήσεις θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών, καθώς και η πορεία υλοποίησης ορισμένων από τα πλέον σημαντικά προαπαιτούμενα.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ΔΕΣΦΑ και Ελληνικό είναι τα 3 εκκρεμή προαπαιτούμενα που θα πρέπει να κλείσουν και τυπικά. Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που αποτελούν μία από τις τρεις εκκρεμότητες - ουρές της 3ης αξιολόγησης, έχει κολλήσει η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι από την μακριά λίστα των 110 προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης τα 107 έχουν δίπλα την ένδειξη «done» - υλοποιήθηκαν δεν δημιουργεί εφησυχασμό καθώς θα πρέπει εντός πολύ στενών χρονοδιαγραμμάτων να ολοκληρωθούν και οι 88 μεταρρυθμίσεις της 4ης αξιολόγησης.

Με τους δανειστές στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει καταρχήν να αποδείξει ότι το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λειτουργεί βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί για να μπορέσει να λάβει την εκκρεμούσα δόση των 5,7 δις. από την 3η αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της σχεδόν τέσσερις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα και να πετύχει συνολική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θεωρείται ο τελευταίος «σταθμός» της μεγάλης αυτής διαδρομής.

Όπως έχουν διαμηνύσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο, καθώς θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τα πάντα, ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες του «ελληνικού προγράμματος» που θα εφαρμοστεί μετά το μνημόνιο, οι ρυθμίσεις για το χρέος, καθώς και το είδος της εποπτείας μετά την – χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή – έξοδο από το πρόγραμμα.

Ο πρώτος μεγάλος σταθμός των διαπραγματεύσεων θα είναι το Eurogroup της 12ης Μαρτίου, στο οποίο αναμένεται να προσδιοριστεί η φόρμουλα ελάφρυνσης του χρέους, στη βάση της γαλλικής πρότασης για σύνδεση των παρεμβάσεων στο χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Toν Απρίλιο αναμένεται να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ζήτημα θα απασχολήσει την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Η πορεία τόσο της 4ης αξιολόγησης όσο και των διαπραγματεύσεων για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία θα απασχολήσουν το Eurogroup της 24ης Μαίου.

Τέταρτη αξιολόγηση, διαπραγματεύσεις για το χρέος, μεταμνημονιακό πλαίσιο πρέπει να «κλειδώσουν» στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για ψήφιση των συμφωνιών στα εθνικά κοινοβούλια πριν από τις θερινές διακοπές.

Αν σου άρεσε κάνε