greece-krish

Το «ελατήριο» δεν εκτοξεύτηκε-Μεταξεταστέα η ανάπτυξη το 2017

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 06/03/18, 07:31
Του Αλέξη Ρωμανού

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει περιγράψει την κατάσταση, στην οποία έχει επιφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την ελληνική οικονομία, με τον όρο «στασιμοχρεοκοπία».

Δεν βυθιζόμαστε σε Grexit, αλλά δεν απογειωνόμαστε, είχε δηλώσει από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, προβλέποντας πάντα «πανηγυρικά» ότι η οικονομία θα «εκτιναχθεί ως ελατήριο» κι η ανάπτυξη θα «γράψει» τον αριθμό 2.

Τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το 2017 είναι αποθαρρυντικά. Εάν επιβεβαιωθούν, καθώς πρόκειται για τις πρώτες εκτιμήσεις της Υπηρεσίας, τότε θα αποτελούν πράγματι ένα «χαστούκι» για το Οικονομικό επιτελείο, καθώς θα είναι το αποτέλεσμα μίας οικονομίας, που αναπτυσσόταν σε σταθερό διεθνές περιβάλλον. Ειδικά, δεδομένου ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κινήθηκε σε υψηλό 10ετίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Eurostat, συνολικά το 2017 το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 2,5%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2007, οπότε η οικονομία είχε «τρέξει»» κατά 3,0%.

Δεδομένου ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου είναι ξεκάθαρο πως κινούμαστε σε ένα διαφορετικό, πιο ρευστό, πιο ευπαθές και μεγαλύτερου επενδυτικού ρίσκου διεθνές επενδυτικό πλαίσιο, τα περιθώρια και οι αντοχές της οικονομίας μας για το 2018 θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Πριν από λίγους μήνες ο πήχης για την ανάπτυξη το 2017 τοποθετούνταν από την κυβέρνηση στο 2,7% και από την Τράπεζα της Ελλάδος σε παρεμφερή επίπεδα. Μετά τη… μνημειώδη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το υπουργείο Οικονομικών πρώτο περιόρισε τις προσδοκίες στο 1,8% και τώρα και η ΤτΕ αναθεωρεί την πρόβλεψή της στο 1,6%.

Οι χαμηλές «πτήσεις» της οικονομίας «απειλούν» με εκτροχιασμό τα δημοσιονομικά της χώρας και κατά συνέπεια εγείρουν σενάρια για τη λήψη και νέων μέτρων ή για την επίσπευση της εφαρμογής εκείνων, που ήδη έχουν ψηφιστεί.

Η φορολογική ικανότητα των Ελλήνων, κι ιδίως της μεσαίας τάξης, έχει εξαντληθεί! Ενδεικτικό το συνολικό ύψος των ληξιπροθέσμων οφειλών στην εφορία έχει «εκτιναχθεί» στα 100 δισ. ευρώ.

Η συνεχής συσσώρευση νέου ληξιπρόθεσμου χρέους αποτελεί ένδειξη κόπωσης των φορολογουμένων, όσον αφορά τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η οποία επιτείνεται τόσο από τους πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές όσο και από την παρατεταμένη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος υψηλού ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο, υψηλών φορολογικών συντελεστών και επίμονης ύφεσης, που καταδεικνύει ότι η τρέχουσα φορολογική πολιτική θέτει σε κίνδυνο τη δυναμική της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναιρεί κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης.

Προκειμένου να «ξεκολλήσει» με τρόπο βιώσιμο η ελληνική οικονομία από την ύφεση, απαραίτητη θεωρείται η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει πολύ… μακρινό.

Αν σου άρεσε κάνε