Christine Lagarde, Wolfgang Schauble

Το ΔΝΤ φεύγει, ο ESM έρχεται

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 24/08/17, 07:49
Η Γερμανία και ο Σόιμπλε άλλαξε στρατηγική, εγκαταλείπει το ΔΝΤ και θέλει αναβαθμισμένο ESM, τόσο στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και γενικότερα. 
Ο Σόιμπλε ο Γερμανός που θα συνεχίσει να είναι υπουργός οικονομικών και μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 έχει αποφασίσει ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και την Ευρώπη γενικότερα και ο ESM θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε ειδικό Ευρωπαϊκό Ταμείο προληπτικών διασώσεων ή έσχατης ανάγκης δανειστής.

 

Ο ESM θα αποπληρώσει το ΔΝΤ που έχει δανείσει την Ελλάδα περίπου 12 δισεκ. το Καλοκαίρι του 2018 αντικαθιστώντας τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ με επιτόκιο 3,8% με δάνειο του ESM με επιτόκιο 0,89%.

 

Όμως μία τέτοια ανταλλαγή θα φέρει νέα βάρη στην Ελλάδα;

 

Το ΔΝΤ θα περάσει σε… δεύτερη θέση, χωρίς να γίνει δεκτό το αίτημά τους για ρύθμιση του χρέους με συνέπεια το «παιχνίδι» να περάσει αποκλειστικά σε ευρωπαϊκά… χέρια (λέγε με Σόιμπλε), αφού πρώτα η Ελλάδα έχει υπογράψει τα σκληρά μέτρα που μας υπέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Στην ουσία θα βιώνουμε ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο χωρίς το ΔΝΤ.

 

Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ στην Bild, με την οποία στρώνει το έδαφος για την έξοδο του ΔΝΤ , αφού όπως ανέφερε ο ίδιος, η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίξει από μόνη της ένα μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζει μια πρόταση σύμφωνα με την οποία οι χώρες του νότου της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για να ενισχύσουν τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια υφέσεων, αναφέρει γερμανική εφημερίδα Bild.

 

Πρόκειται για σημαντική στροφή πολιτικής για τον Σόιμπλε, ο οποίος έως πρόσφατα εναντιωνόταν στη μεταφορές πόρων από τις πιο πλούσιες χώρες της ευρωζώνης σε λιγότερο εύπορα μέλη, όπως η Ελλάδα.

 

Η Bild αναφέρει ότι ο Σόιμπλε σκοπεύει να παρουσιάσει την πρόταση αυτή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου και τις οποίες αναμένεται να κερδίσει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

 

Σε αντάλλαγμα για μια πιο ευέλικτη πρόσβαση στους πόρους του ΕΜΣ ο Γερμανός υπουργός θέλει να αποκτήσει το Ταμείο μεγαλύτερο λόγο στα χρέη και τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

 

Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο Σόιμπλε να μετεξελιχθεί ο ESM σε ένα Νομισματικό Ταμείο της Ευρώπης, που από κοινού με το Eurogroup και χωρίς εμπλοκή της Κομισιόν θα ελέγχει την οικονομική πολιτική των κρατών – μελών, θα διαπιστώνει παραβάσεις και αποκλίσεις και θα επιβάλλει τις προβλεπόμενες από το Σύμφωνο Σταθερότητας κυρώσεις, οι οποίες ως τώρα μένουν «στα χαρτιά», καθώς υπόκεινται σε πολιτικά «παζάρια» μεταξύ Βρυξελλών και εθνικών κυβερνήσεων.

 

Ο ESM αποτελεί ιδανικό θεσμικό εργαλείο για το Βερολίνο, προκειμένου να επιβληθεί αποτελεσματικά μια κεντρικά καθορισμένη οικονομική πολιτική στα κράτη – μέλη. Είναι ένας διακυβερνητικός θεσμός, που δεν υπόκειται στις ευρωπαϊκές συνθήκες, και διοικείται από τους υπουργούς Οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup, ενώ η Γερμανία, λόγω οικονομικού μεγέθους και ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ESM, έχει δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις.
Αν σου άρεσε κάνε