Greece bailout negotiations failed

Ορατός-πια-ο κίνδυνος παράτασης του προγράμματος!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:43 Δημιουργία 11/05/18, 07:55
Του Αλέξη Ρωμανού

Ο κίνδυνος της παράτασης του ελληνικού προγράμματος μετά τον… «καθαρό» Αύγουστο είναι πλέον ορατός, καθώς τα προαπαιτούμενα παραμένουν «βουνό», οπότε και κινδυνεύει το ορόσημο της 21ης Ιουνίου για την επίτευξη τελικής, συνολικής συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη «μακρά» λίστα εκκρεμοτήτων, αυτές που «καίνε», είναι: ο υπολογισμός της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που θα κοπούν από τις αρχές του 2019, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, η κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά (Λέσβο, Κω Χίο, Σάμο και Λέρο) και η έκδοση των νέων αντικειμενικών αξιών, για να ψηφιστούν οι νέοι συντελεστές ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαϊου θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» το λεγόμενο Staff Level Agreement, που προϋποθέτει όμως να έχουν κλείσει σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο τα περισσότερα από τα 88 προαπαιτούμενα .

Προς το παρόν από τα 88, τα 12 ακόμη «τρέχουν», δίχως να έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 5 εξ αυτών, που σημαίνει πως τα «ακανθώδη» ζητήματα ενδεχομένως και να αποτελέσουν την «ουρά» για τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή, δηλαδή η ολοκλήρωσή τους να μετατεθεί, αφότου λήξει η δανειακή σύμβαση.

Ο χρόνος πλέον μέχρι την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών, την ερχόμενη Δευτέρα, μετρά αντίστροφα. Τα περιθώρια είναι πολύ στενά, ώστε η κυβέρνηση να «βγάλει» τον… μαραθώνιο των προαπαιτούμενων. Ενδεικτικά τα «γκάζια» Λιάκου στους υπουργούς… υπό το μήνυμα «τρέξτε, γιατί καήκαμε»!

Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης της τελικής συμφωνίας έως τις 12 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από τη μακρά λίστα των υπό εκκρεμότητα προαπαιτούμενων, κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να καταλήξουν αφενός ως προς το «καυτό» ζήτημα της ρύθμισης του χρέους κι αφετέρου ως προς το μεταμνημονιακό πλαίσιο.

Για την ακρίβεια, πάντως, οι παράμετροι και για τα δύο «μέτωπα» είναι γνωστές, αν κι όχι ήδη καθορισμένες. Τι σημαίνει αυτό: όσον αφορά την «επόμενη μέρα» (όπως διθυραμβικά αποκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας την 21η Αυγούστου, αφού στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα), το μήνυμα του Μάριο Σεντένο περί «εργαλείου» είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα θα ζει υπό καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», η οποία θα προβλέπει έως τέσσερις αξιολογήσεις τον χρόνο σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών στόχων. Σχετικά με τα περί ελάφρυνσης, εξίσου ξεκάθαρη ήταν η επισήμανση των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ. Το ζήτημα θα εξεταστεί μετά το τέλος του προγράμματος, αν χρειαστεί κι υπό την προϋπόθεση πως η Αθήνα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την τέταρτη αξιολόγηση.

Αυτό που παραμένει ακόμη στον «αέρα» όσον αφορά το χρέος, είναι αν η «ζυγαριά» θα λυγίσει προς την πλευρά του ΔΝΤ, που επιδιώκει έναν αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης, ο οποίος θα συνδέεται μόνο με την πορεία της ανάπτυξης, ή προς του Βερολίνου, που θέλει τμηματοποίηση των μέτρων και σε βάθος τριετίας. Η ελάφρυνση να ενεργοποιείται ανάλογα με το κατά πόσο η Ελλάδα θα έχει «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους, θα έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, στα πλάνα της Γερμανίας είναι και η περίπτωση του «κόφτη», δηλαδή της αυτόματης διακοπής των μέτρων ελάφρυνσης, σε περίπτωση που η κυβερνητική πολιτική ξεφύγει από τον έλεγχο.

Έρχονται…

Οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου. Οι συζητήσεις (εκτός από τα προαπαιτούμενα) με την ελληνική πλευρά θα επικεντρωθούν και στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Αρχικά, με τα υπάρχοντα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, και στη συνέχεια με τα στοιχεία του α’ τριμήνου 2018 για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ (δημοσιοποιούνται στις 4 Ιουνίου).

Oι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν στο τελευταίο Eurogroup στη Σόφια το νέο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και στοιχήθηκαν στη γερμανική «γραμμή», ζητώντας να ολοκληρωθούν πρώτα οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου και μετά να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος.

Μέσα σε επτά ημέρες από την άφιξη της τρόικας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές σε τεχνικό επίπεδο, ενώ για τη λήψη απόφασης πιθανών μέτρων για το χρέος, «εάν χρειαστεί», μετά το τέλος του προγράμματος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρης υλοποίηση του Μνημονίου και ένα αξιόπιστο μεταμνημονιακό πλαίσιο αδιαμφισβήτητης ελληνικής ιδιοκτησίας.

Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το χρέος, οι οποίες θα κορυφωθούν στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, στις 21 Ιουνίου όπου εκεί θα υπάρξουν εκτεταμένες διαβουλεύσεις, ώστε να κλείσει οριστικό αυτό το ζήτημα και η Ελλάδα να σταματήσει να απασχολεί την ευρωζώνη.

Στην εξίσωσή πρέπει να δούμε τις ενστάσεις- επιφυλάξεις της γερμανικής πλευράς, όχι τόσο για τα προαπαιτούμενα, αλλά περισσότερο όσον αφορά στην επόμενη μέρα και στη διευθέτηση του χρέους.

Εάν η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη και δεν έχει κλείσει τις υποχρεώσεις της, τότε οι Γερμανοί θα πιέσουν αφόρητα για πολύ πιο αυστηρή εποπτεία της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο, πέρα από όσα ορίζει το σύμφωνο σταθερότητας, ενώ δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν ελάφρυνση του χρέους, πάρα μόνο με πολιτικές αποφάσεις και έναντι μεταρρυθμίσεων.

Αν σου άρεσε κάνε