Έρχεται η τρόικα, «πυρετός» για το SLA!

Έρχεται η τρόικα, «πυρετός» για το SLA!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:47 Δημιουργία 14/05/18, 07:10
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στην τελική ευθεία, αλλά και στην πλέον καθοριστική φάση της, εισέρχεται η διαδικασίας της 4ης αξιολόγησης, με την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, η οποία σηματοδοτεί και την έναρξη του νέου γύρου διαπραγμάτευσης.

Σήμερα, Δευτέρα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν δουλειά, ενώ από την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινούν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την «αφρόκρεμα» των δανειστών.

Οι αποκρατικοποιήσεις, η χρηματοδότηση του λογαριασμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, που θα ξεκινήσουν με τον τομέα της ενέργειας.

Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, ενώ τα εκκρεμή προαπαιτούμενα σχηματίζουν «βουνό».

Από τη «μακρά» λίστα αυτά που «καίνε», είναι: ο υπολογισμός της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που θα κοπούν από τις αρχές του 2019, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, η κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά (Λέσβο, Κω Χίο, Σάμο και Λέρο) και η έκδοση των νέων αντικειμενικών αξιών, για να ψηφιστούν οι νέοι συντελεστές ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαϊου θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» το λεγόμενο Staff Level Agreement, που προϋποθέτει όμως να έχουν κλείσει σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο τα περισσότερα από τα 88 προαπαιτούμενα .

Προς το παρόν από τα 88, τα 12 ακόμη «τρέχουν», δίχως να έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 5 εξ αυτών, που σημαίνει πως τα «ακανθώδη» ζητήματα ενδεχομένως και να αποτελέσουν την «ουρά» για τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή, δηλαδή η ολοκλήρωσή τους να μετατεθεί, αφότου λήξει η δανειακή σύμβαση.

Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα. Τα περιθώρια είναι πολύ στενά, ώστε η κυβέρνηση να «βγάλει» τον… μαραθώνιο των προαπαιτούμενων. Ενδεικτικά τα «γκάζια» Λιάκου στους υπουργούς… υπό το μήνυμα «τρέξτε, γιατί καήκαμε»!

Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης της τελικής συμφωνίας έως τις 12 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από τις εκκρεμότητες, κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να καταλήξουν αφενός ως προς το «καυτό» ζήτημα της ρύθμισης του χρέους κι αφετέρου ως προς το μεταμνημονιακό πλαίσιο.

Για την ακρίβεια, πάντως, οι παράμετροι και για τα δύο «μέτωπα» είναι γνωστές, αν κι όχι ήδη καθορισμένες. Τι σημαίνει αυτό: όσον αφορά την «επόμενη μέρα» (όπως διθυραμβικά αποκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας την 21η Αυγούστου, αφού στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα), το μήνυμα του Μάριο Σεντένο περί «εργαλείου» είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα θα ζει υπό καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», η οποία θα προβλέπει έως τέσσερις αξιολογήσεις τον χρόνο σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών στόχων. Σχετικά με τα περί ελάφρυνσης, εξίσου ξεκάθαρη ήταν η επισήμανση των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ. Το ζήτημα θα εξεταστεί μετά το τέλος του προγράμματος, αν χρειαστεί κι υπό την προϋπόθεση πως η Αθήνα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την τέταρτη αξιολόγηση.

Αυτό που παραμένει ακόμη στον «αέρα» όσον αφορά το χρέος, είναι αν η «ζυγαριά» θα λυγίσει προς την πλευρά του ΔΝΤ, που επιδιώκει έναν αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης, ο οποίος θα συνδέεται μόνο με την πορεία της ανάπτυξης, ή προς του Βερολίνου, που θέλει τμηματοποίηση των μέτρων και σε βάθος τριετίας. Η ελάφρυνση να ενεργοποιείται ανάλογα με το κατά πόσο η Ελλάδα θα έχει «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους, θα έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, στα πλάνα της Γερμανίας είναι και η περίπτωση του «κόφτη», δηλαδή της αυτόματης διακοπής των μέτρων ελάφρυνσης, σε περίπτωση που η κυβερνητική πολιτική ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι συζητήσεις στο Hilton θα επικεντρωθούν και στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Αρχικά, με τα υπάρχοντα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, και στη συνέχεια με τα στοιχεία του α’ τριμήνου 2018 για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ (δημοσιοποιούνται στις 4 Ιουνίου).

Μέσα σε επτά ημέρες από την άφιξη της τρόικας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές σε τεχνικό επίπεδο, ενώ για τη λήψη απόφασης πιθανών μέτρων για το χρέος, «εάν χρειαστεί», μετά το τέλος του προγράμματος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρης υλοποίηση του Μνημονίου και ένα αξιόπιστο μεταμνημονιακό πλαίσιο αδιαμφισβήτητης ελληνικής ιδιοκτησίας.

Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το χρέος, οι οποίες θα κορυφωθούν στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, στις 21 Ιουνίου όπου εκεί θα υπάρξουν εκτεταμένες διαβουλεύσεις, ώστε να κλείσει οριστικό αυτό το ζήτημα και η Ελλάδα να σταματήσει να απασχολεί την ευρωζώνη.

Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement-SLA), πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου. «Είναι δύσκολο όχι όμως ανέφικτο», λένε παράγοντες της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα έχει μεν εκπληρώσει ελάχιστα από τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα, όμως οι εκκεμότητες αφορούν κυρίως διοικητικές πράξεις και ενέργειες (αποφάσεις, εγκύκλιοι κ.ά.).

Ακόμη κι αν δεν ολοκληρωθούν τώρα αυτές οι δράσεις, η συμφωνία μπορεί να κλείσει και οι υποχρεώσεις να μεταφερθούν στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας. Όμως κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε παράταση του προγράμματος μετά τον Αύγουστο, εξέλιξη που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση.

Στην εξίσωσή πρέπει να δούμε τις ενστάσεις- επιφυλάξεις της γερμανικής πλευράς, όχι τόσο για τα προαπαιτούμενα, αλλά περισσότερο όσον αφορά στην επόμενη μέρα και στη διευθέτηση του χρέους.

Εάν η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη και δεν έχει κλείσει τις υποχρεώσεις της, τότε οι Γερμανοί θα πιέσουν αφόρητα για πολύ πιο αυστηρή εποπτεία της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο, πέρα από όσα ορίζει το σύμφωνο σταθερότητας, ενώ δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν ελάφρυνση του χρέους, πάρα μόνο με πολιτικές αποφάσεις και έναντι μεταρρυθμίσεων.

Αν σου άρεσε κάνε