Ντρούντι (ΕΚΤ): Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα με την προληπτική γραμμή στήριξης

Ντρούντι (ΕΚΤ): Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα με την προληπτική γραμμή στήριξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:47 Δημιουργία 14/05/18, 10:12

Ένα προληπτικό πρόγραμμα χαλάρωσης θα είχε μεγάλη οφέλη για την Ελλάδα, επισημαίνει ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα προληπτικό πρόγραμμα «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους» θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, θα προλάμβανε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» ενόψει της άφιξης των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, ο Ντρούντι δηλώνει πάντως η απόφαση για μια προληπτική γραμμή στήριξης «εναπόκειται πλήρως» στην ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά με την πορεία της 4ης αξιολόγησης, ο Ντρούντι μιλά για την ανάγκη επιτάχυνσης της προσπάθειας με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο.

Σχολιάζοντας την εισήγηση της κυβέρνησης για το λεγόμενο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, διατυπώνει διπλή ένσταση: σε πρωτοβουλίες «ανταγωνιστικές προς τον τραπεζικό τομέα» και σε ενέργειες «που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου».

Η ΕΚΤ επιλέγει να μην τοποθετηθεί σε αυτήν τη φάση για το ενδεχόμενο εφαρμογής του αφορολόγητου το 2019 αντί το 2020, όπως και για το σενάριο χρονικής παράτασης του προγράμματος. Ιδιαίτερα προσεκτική εμφανίζεται απέναντι στη συζήτηση που συντηρεί το ΔΝΤ αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Αναφορικά με τα πρόσφατα stress tests, ο ίδιος τονίζει ότι «δεν τέθηκε θέμα αποτυχίας ή επιτυχίας», υπογραμμίζοντας επί της ουσίας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεν παρουσιάσει αξιόλογη βελτίωση, αλλά πρέπει να εξυγιάνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αν σου άρεσε κάνε