Από τη μικρή ΔΕΗ στη... μισή ΔΕΗ και στην απειλή του «μπλακ άουτ»

Από τη μικρή ΔΕΗ στη... μισή ΔΕΗ και στην απειλή του «μπλακ άουτ»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:55 Δημιουργία 15/05/18, 07:26
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στο… σκοτάδι κινδυνεύει να «βυθιστεί» η ΔΕΗ, καθώς εξαντλούνται οι αντοχές της περιορισµένης ρευστότητάς της.

Κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το πρόβλημα της ΔΕΗ εδράζεται στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές. Η Αριστερά αντιμετώπισε το ζήτημα της επιχείρησης με έναν τρόπο, που δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα της χώρας ούτε και της ίδιας της εισηγμένης. Αποτέλεσμα είναι αφενός η εταιρεία να βρίσκεται σήμερα στο χείλος του γκρεμού και αφετέρου η χώρα να απειλείται από το ενδεχόμενο μίας σοβαρής κρίσης στην ηλεκτροπαραγωγή της.

Υπενθυμίζεται πως την περίοδο 2012-2014 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτό, το 30% της εταιρείας θα πωλείτο, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την ενίσχυση της ρευστότητας του οργανισμού, καθώς και για την πραγματοποίηση επενδύσεων, ακολουθώντας παράλληλα τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τσίπρα κατευθύνθηκε από το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ στο μοντέλο της… μισής ΔΕΗ, καθώς συμφώνησε στη μείωση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας από το 95% στο 50%, χωρίς κανένα αντάλλαγμα!

Δημιουργεί, έτσι, έναν οργανισμό – τερατούργημα, που έχει τους μισούς πελάτες, αλλά τις ίδιες απαρχαιωμένες δομές, οι οποίες οδηγούν σε μεγάλες ανισορροπίες.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που έδωσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας, βουλευτής κ. Γιάννης Μανιάτης κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ενέργεια.

Όπως είπε ο ίδιος, «η κατάρρευση είναι γενικευμένη. Εκτός από τα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΗ που ξεπέρασαν τα 2,6 δισ. ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ από 2,5 δισ. ευρώ που ήταν το φθινόπωρο του 2014, σήμερα είναι μόλις 600 εκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔΕΗ και η Δυτική Μακεδονία θα μπορούσαν να είχαν εισπράξει πάνω από 5 δις. ευρώ σε ρευστό και επενδύσεις, αν προχωρούσε η ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ». Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμερα συρρικνώνει κατά 50% την εταιρεία, χωρίς να εισπράττει κανένα απολύτως αντάλλαγμα, σύμφωνα με το «ηρωικό» τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα.

Μάλιστα, ο κ. Μανιάτης αποκάλυψε, επίσης, ότι στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξήθηκαν τα χρέη των πολιτών προς τη ΔΕΗ κατά 60%, από 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 σε 3,1 δισ. ευρώ σήμερα. Χαρακτηριστικό και αυτό της ακόμη μεγαλύτερης φτωχοποίησης της κοινωνίας και ασφαλώς αποτέλεσμα του κινήματος «Δεν πληρώνω». «Βόμβα έτοιμη να εκραγεί είναι η ΔΕΗ», τόνισε.

«Βλέπουν» πολιτική σπέκουλα

Σε υποτιμητική κερδοσκοπία στη μετοχή της, συνδυαζόμενη με πολιτική σπέκουλα, αποδίδει η διοίκηση της ΔΕΗ το μπαράζ καταστροφολογικών δημοσιευμάτων που βασίζονται σε μία υποτιθέμενη μελέτη-πρόταση της McKinsey, με τον διεθνή οίκο να χαρακτηρίζει «μη βιώσιμη» την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού.

«Δεν υπάρχει τέτοια μελέτη», αναφέρει σε ανακοίνωση της εισηγμένη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα παλιό κείμενο εργασίας, το οποίο έχει πλέον ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και δεν αντιστοιχεί στα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

Αν σου άρεσε κάνε