Διαπραγμάτευση: «Αγώνας δρόμου» με το βλέμμα στις 21 Ιουνίου

Διαπραγμάτευση: «Αγώνας δρόμου» με το βλέμμα στις 21 Ιουνίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:31 Δημιουργία 16/05/18, 07:20
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στην πλέον καθοριστική φάση εισέρχεται η διαδικασίας της 4ης αξιολόγησης, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών.

Από σήμερα το πρωί τα «βλέμματα» στρέφονται στα «παζάρια» των δύο πλευρών για τα 88 προαπαιτούμενα, με τη λίστα των εκκρεμοτήτων να είναι «μακρά».

Στόχος είναι η επίτευξη της περίφημης τεχνικής συμφωνίας (SLA). Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συνολικής συμφωνίας έως το Eurogroup 21ης Ιουνίου. Αν υπάρξει SLA, μετά η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί μέχρι αυτό το ορόσημο.

Ο τέταρτος γύρος των διαβουλεύσεων κάνει «ντεμπούτο» με τα ενεργειακά, την ώρα που η ΔΕΗ βρίσκεται στο «στόχαστρο» κι απειλείται να «βυθιστεί» στο σκοτάδι λόγω περιορισμένης ρευστότητας.

Με τα τεχνικά κλιμάκια να ξεσκονίζουν ήδη τον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα, ο στόχος είναι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από τη μια και οι κ.κ. Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) να επικεντρωθούν αποκλειστικά στα σημεία όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Από σήμερα, Τρίτη μέχρι το Σάββατο, που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να δουλέψουν επί του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για το κουαρτέτο να στείλει μήνυμα συμφωνίας στο Eurogroup πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου.

Από τη «μακρά» λίστα εκκρεμοτήτων, αυτές που «καίνε», είναι: ο υπολογισμός της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που θα κοπούν από τις αρχές του 2019, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, η κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά (Λέσβο, Κω Χίο, Σάμο και Λέρο) και η έκδοση των νέων αντικειμενικών αξιών, για να ψηφιστούν οι νέοι συντελεστές ΕΝΦΙΑ.

Από το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων, ένας μικρός αριθμός αναμένεται να μείνει εκτός «τεχνικής συμφωνίας», καθώς έχει συμφωνηθεί από όλες πλευρές ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολοκλήρωση για αντικειμενικούς λόγους. Τα προαπαιτούμενα αυτά, αν δεν καταστεί

Διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν για την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και φυσικά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Και στα τρία αυτά μέτωπα η ελληνική πλευρά εγείρει συγκεκριμένες διεκδικήσεις: παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, ένταξη περισσότερων ομάδων οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά και «προστασία» της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας από την πιθανή αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Οι συζητήσεις (εκτός από τα προαπαιτούμενα) με την ελληνική πλευρά θα επικεντρωθούν και στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Αρχικά, με τα υπάρχοντα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, και στη συνέχεια με τα στοιχεία του α’ τριμήνου 2018 για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ (δημοσιοποιούνται στις 4 Ιουνίου).

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι σημαντική και για την επιτάχυνση των συζητήσεων σε σχέση με την προετοιμασία της συνολικής απόφασης του Εurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου σχεδιάζεται μια συνολική απόφαση που θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους, την έξοδο από το πρόγραμμα και την επιτήρηση της επόμενης μέρας.

Αν σου άρεσε κάνε