Παππάς: Αφού έβαλε υπογραφή, τώρα διαφωνεί με το φόρο στα tablets

Παππάς: Αφού έβαλε υπογραφή, τώρα διαφωνεί με το φόρο στα tablets

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:33 Δημιουργία 16/05/18, 13:30

Σε αντιφάσεις πέφτει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος ενώ πρώτα υπέγραψε τη σχετική τροπολογία, που προβλέπει την επιβολή τέλους 2% σε smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τώρα δηλώνει αντίθετος με αυτή.

Με ανάρτησή του στο twitter ο ίδιος ζητεί επανεξέταση της τροπολογίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες».

Σημειώνεται πως η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα με κεντρική μνήμη άνω των 4 Gigabytes.

Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (αναλογικά) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία.

Το κόστος αυτό αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η «εύλογη αμοιβή» των δικαιούχων ορίζεται στο 4% της αξίας των συστημάτων φωτοαντιγραφής και τους εκτυπωτές, ενώ στο 6% έχει οριστεί η ίδια αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχους και εικόνας, όπως επίσης και σε κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (δίσκοι, κ.λπ.).

Αν σου άρεσε κάνε