Σταθάκης - θεσμοί συμφώνησαν για ΝΟΜΕ και τέλος χρηματοδότησης ΑΠΕ

Σταθάκης - θεσμοί συμφώνησαν για ΝΟΜΕ και τέλος χρηματοδότησης ΑΠΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:23 Δημιουργία 16/05/18, 14:18

«Λευκός καπνός» προέκυψε αναφορικά με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), καθώς και για το τέλος χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών στο Hilton, όπως δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος της συνάντησης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όλα τα μέτρα θα νομοθετηθούν στις αρχές Ιουνίου ενώ απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι έχει βρεθεί λύση και για το θέμα του χρέους των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ, το οποίο κυμαίνεται στα 50 εκατ. ευρώ και θα εξοφληθεί σταδιακά.

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, η συμφωνία προβλέπει σταδιακή μείωση των ποσοτήτων της ενέργειας που θα παρέχει η ΔΕΗ μέσω αυτών στους ανταγωνιστές της, και κατάργηση των δημοπρασιών στο τέλος του 2019. Ο περιορισμός των ΝΟΜΕ μέχρι την οριστική κατάργησή τους σχετίζεται και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ που είναι σε εξέλιξη.

Αναφορικά με τη χρέωση των προμηθευτών που καταλήγει στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η συμφωνία προβλέπει την διατήρηση της ως το 2020 με σταδιακή απομείωση στο μεταξύ και αντικατάστασή της από τα πράσινα πιστοποιητικά.

Αν σου άρεσε κάνε