Σε γερμανικά «χέρια» το χρέος

Σε γερμανικά «χέρια» το χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:17 Δημιουργία 17/05/18, 08:12
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Όλα δείχνουν πως το Ταμειο βγαίνει από το πρόγραμμα, συνεπώς αγορές κι επενδυτές φοβούνται πως μία τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Αφενός διότι το ΔΝΤ είναι ο μόνος σύμμαχος της Αθήνας, που πιέζει προς την κατεύθυνση μείωσης του χρέους, αφετέρου διότι θα είναι άδηλος ο τρόπος, με τον οποίο οι αγορές θα αντιμετωπίσουν τη χώρα μετά την έξοδο του Αυγούστου, χωρίς τη «σφραγίδα» της Ουάσιγκτον.

Το φλέγον θέμα του χρέους, έτσι, περνά στα...γερμανικά «χέρια» με την Μέρκελ και τον Σολτς, σύφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, να προχωρούν σε ελαφρύνσεις, δένοντας την ελληνική κυβέρνηση με νέα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν μεγάλες αντιδράσεις στο Βερολίνο από βουλευτές, η πλειοψηφία των οποίων επιθυμεί να απαλλαγεί η χώρα τους να απαλλαγεί από τον «βραχνά» της Ελλάδας.

Oι Ευρωπαίοι θέλουν να έχουν αποφασίσει μέχρι το Eurogroup της μεθεπόμενης Πέμπτης, εάν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση θα προτιμούσε την αποχή του Ταμείου.

Διότι αφενός τα ποσά που διαθέτει το ΔΝΤ ήτοι 1,6 δισ. ευρώ, είναι αμελητέα ως προς το συνολικό ύψος του τρίτου μνημονίου και αφετέρου γιατί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM έχει αποκτήσει πλέον σημαντική εμπειρία στη διάσωση χωρών και δεν χρειάζεται απαραιτήτως την αρωγή των ειδικών του Ταμείου.

Εντούτοις ήταν η ίδια η Μέρκελ και ο πρώην υπουργός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επέμεναν τόσο σθεναρά στη συμμετοχή του ΔΝΤ εξαιτίας της εμπειρίας του και κυρίως λόγω των πιέσεων, που το ίδιο ασκεί για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Άλλωστε, η συμμετοχή του Ταμείου ήταν και ο όρος, που είχαν θέσει οι Γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Υπό την έννοια αυτή η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει εξελιχθεί για την καγκελάριο σε δίκοπο μαχαίρι: από τη μία, συνεπάγεται μεγάλη ελάφρυνση χρέους, την οποία απορρίπτει η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες. Από την άλλη πλευρά, εφόσον τελικώς αποχωρήσει, τότε η Μέρκελ θα αθετήσει την υπόσχεσή της προς τους βουλευτές της.

Η Μέρκελ θα προτιμήσει τελικά το «μικρότερο κακό», που εν προκειμένω παραπέμπει στο δεύτερο σκέλος, καθώς η εναλλακτική επιλογή, το να δεχτεί εκτεταμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όπως αξιώνει το Ταμείο, θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τους εθνολαϊκιστές και τους Φιλελεύθερους.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, Μέρκελ και Σολτς έχουν ήδη καταλήξει στη γραμμή τους και επιδιώκουν μια «ήρεμη λύση».

Η λύση αυτή, όμως, ενδέχεται να βάλει την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες. Με την ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα έχανε τον σημαντικότερο σύμμαχό της στο πάγιο αίτημα για γενναιόδωρη ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα άνοιγε και το δρόμο για την απρόσκοπτη επιστροφή στις αγορές και την "καθαρή έξοδο" από τα μνημόνια.

Μια περιορισμένη, υπό όρους και όχι αυτοματοποιημένη ελάφρυνση του χρέους αντίθετα, που σε συνδυασμό με μια εκτεταμένη αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία φαίνεται να συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της «ήρεμης λύσης» που προκρίνουν Μέρκελ και Σολτς, δεν θα ικανοποιήσει, πιθανότατα, τις αγορές. Στην περίπτωση αυτή, η προληπτική πιστωτική γραμμή θα ήταν μάλλον αναπόφευκτη.

Το σενάριο αυτό, όμως, εγκυμονεί κινδύνους και για την ίδια την Γερμανίδα καγκελάριο. Η προληπτική γραμμή στήριξης μεταφράζεται από την αντιπολίτευση ήδη ως ένα υφέρπον νέο πακέτο διάσωσης. Πιθανή έγκρισή της από τη γερμανική Βουλή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εφιάλτη.

Αν σου άρεσε κάνε