Νέο «άκυρο» σε κούρεμα του χρέους από τον Ντομπρόβσκις

Νέο «άκυρο» σε κούρεμα του χρέους από τον Ντομπρόβσκις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:59 Δημιουργία 17/05/18, 11:53

Τη θέση των Ευρωπαίων δανειστών πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για το κούρεμα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας επανέλαβε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σημείωσε στην απάντηση του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το χρέος, πως «είναι σαφής η δέσμευση όλων των πλευρών για την επιτυχή κατάληξη του προγράμματος. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια προαπαιτούμενα και άλλες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για το χρέος. Αυτή η εργασία συνεχίζεται. Αυτό που εννοούσα ήταν ότι θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, δηλαδή τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Επιτροπή γι’ αυτό εργάζεται και είναι εφικτό στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup».

Ακόμα, ο Λετόνος αξιωματούχος είπε ότι βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη» περίοδο για τις εν λόγω αποφάσεις και ότι η Ελλάδα από την πλευρά της έχει πετύχει και ξεπεράσει τους στόχους την περασμένη χρονιά, ενώ οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση έχουν μόλις ξεκινήσει.

Όπως σημείωσε, για το χρέος θα ακολουθηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ονομαστικό κούρεμα, αλλά διευθέτηση στην εξυπηρέτησή του. «Η Επιτροπή είναι πλήρως δεσμευμένη να υπάρξει αυτή η συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ σημείωσε ότι «εργαζόμαστε εποικοδομητικά», καθώς παρ’ όλο που δεν έχει μέχρι σήμερα παράσχει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, συμμετέχει κανονικά στις αποστολές. «Συζητάμε τι είδους συνεργασία ή δέσμευση θα μπορέσουμε να πετυχούμε», κατέληξε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Αν σου άρεσε κάνε