Εντείνει το πρέσινγκ το ΔΝΤ: Τελειώνει ο χρόνος, τώρα το χρέος!

Εντείνει το πρέσινγκ το ΔΝΤ: Τελειώνει ο χρόνος, τώρα το χρέος!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:00 Δημιουργία 17/05/18, 17:56

Εντείνει τις πιέσεις η Ουάσινγκτον, ενώ αντίστροφα ο χρόνος για το Eurogroup της 24ης Μαϊου, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν τώρα τις αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, υπό την «απειλή της αποχώρησης από το πρόγραμμα της χώρας.

«Ο χρόνος τελειώνει» είναι το μήνυμα που στέλνει το Ταμείο στο Βερολίνο.

«Αν φτάσουμε σε συμφωνία πολύ σύντομα και οι πολιτικές παραμένουν εντός τροχιάς, μπορούμε να φέρουμε την πρόταση για ενεργοποίηση του προγράμματος στο Δ.Σ.», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει γίνει πολύ καλή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, που είναι το ένα σκέλος, αλλά υπάρχει και το θέμα της επιπρόσθετης ελάφρυνσης χρέους. Αυτό είναι που παραμένει να λυθεί. «Οι διαφορές έχουν περιοριστεί αλλά υπάρχουν κάποιες που παραμένουν και θα πρέπει να λυθούν», είπε.

Τόνισε δε ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα η λύση, γιατί το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο. «Έτσι υπάρχει πολύ περιορισμένο παράθυρο χρόνου για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αυτό με χρηματοδότηση. Μερικές φορές είναι απλώς θέμα logistics. Χρειάζεται χρόνος για να πάει η πρόταση στο Δ.Σ.», διευκρίνισε ο Ράις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη Σύνοδος του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη, ενώ αναφορικά με το «γαλλικό κλειδί» είπε ότι είναι «υποσχόμενη πρόταση» δεδομένου ότι συνδέει την ανάπτυξη με τα μέτρα για το χρέος.

«Δεν είχαμε χρηματοδότηση του ΔΝΤ στην Ελλάδα από το 2014. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε τη χώρα. Εμπλεκόμαστε στις διαπραγματεύσεις και αυτό το έχει καλωσορίσει η Αθήνα». Συμπλήρωσε ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει συμμετοχή στο πρόγραμμα «θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την Ελλάδα στην παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, όπως γίνεται στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία», δήλωσε ο Ράις.

Θύμισε μάλιστα την δήλωση της κυρία Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ «δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι».

«Αν μπούμε στο πρόγραμμα αυτό θα σημαίνει εξ ορισμού ότι θεωρούμε το χρέος βιώσιμο. Αυτό είναι σημαντικό για να προχωρήσει η Ελλάδα, να προσελκύσει επενδύσεις», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε