Αντίμετρα το 2019, το νέο αφήγημα της κυβέρνησης

Αντίμετρα το 2019, το νέο αφήγημα της κυβέρνησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:41 Δημιουργία 19/05/18, 11:25
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Του Αλέξη Ρωμανού

Στην... εφεύρεση νέων αφηγημάτων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ενώ το ένα μετά το άλλο "καταρρέει".

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αφού έβαλε τέλος στο αφήγημα κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για μη περικοπή των συντάξεων το 2019, στη συνέχεια δημιούργησε ένα νέο. Αυτό των αντιμέτρων, που θα έρθουν "πακέτο" με τον "κόφτη" στις συντάξεις.

Μάλιστα, στην κυβέρνηση μιλούν και για φοροελαφρύνσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί μείωσης των φόρων, η οποία αποτελεί βασικό κορμό του προγράμματος της ΝΔ.

Η υπέρβαση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία -αν και μικρή- είναι μόνιμη, δεν είναι μιας χρήσης (one off), ανοίγει το δρόμο για φοροελαφρύνσεις, υποστηρίζουν στο ΥΠΟΙΚ.

Η ομάδα στο Μαξίμου θεωρεί ότι θα μπορέσει να ανακοινώσει τα περίφημα «αντίμετρα» του νόμου 4472/17 πολύ νωρίτερα από τη συμφωνημένη περίοδο, προτού ανακοινωθεί ο χρόνος των βουλευτικών εκλογών. Πρόκειται για μέτρα, όπως επιδότηση ενοικίου (600 εκατ.), μείωση συμμετοχής στα φάρμακα (250 εκατ.), μείωση χαμηλού ΕΝΦΙΑ (200 εκατ.), 45.000 περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς (150 εκατ.), δωρεάν σχολικά γεύματα (200 εκατ.), πρόσθετα οικογενειακά επιδόματα (250 εκατ.), προγράμματα ΟΑΕΔ (300 εκατ.), επιδοτήσεις ΕΣΠΑ σε αγρότες και ΜΜΕ (300 εκατ.).

Βεβαίως, το "μπάχαλο" που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά. Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσκαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών για τα δημοσιονομικά, ξεκαθάρισε πως όσα έχουν ψηφιστεί για τη μείωση στις συντάξεις, θα εφαρμοστούν στο ακέραιο.

Σε διαφορετική "γραμμή" για το θέμα της εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 εμφανίστηκε, ωστόσο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια θα πρέπει προφανώς να τεθεί το θέμα των συντάξεων, γιατί έχουν αλλάξει και τα πραγματικά δεδομένα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ερωτηθείς για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος για μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου, είπε πως «αν επιβεβαιωθεί αυτή η δυναμική της οικονομίας είμαστε οπλισμένοι με επιχειρήματα για να ξαναθέσουμε το θέμα του επανασχεδιασμού των δεσμεύσεων μας και μπορούμε να πετύχουμε ισχυρότατα αποτελέσματα».

Αν σου άρεσε κάνε