Το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022 το νέο… μνημόνιο

Το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022 το νέο… μνημόνιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:03 Δημιουργία 20/05/18, 21:18
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί «καθαρής εξόδου», στις οποίες επιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου για λόγους πολιτικών εντυπώσεων και παρά τις ψευδείς προσδοκίες υπουργών και κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί μη περικοπής των συντάξεων, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τους εκπροσώπους των θεσμών σε ένα νέο... μνημόνιο κατά τις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον.

Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά, το μνημόνιο δεν θα συνοδεύεται από χρηματοδότηση.

Η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δ' αξιολόγησης φέρνει μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στο Νέο Μεσοπρόθεσμο 2018-2022, όπου αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, νέα «μαχαίρια» στις συντάξεις από το 2019 και μείωση του αφορολόγητου το 2020.

«Τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν», «πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», «δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής» στο Ασφαλιστικό, ήταν οι... ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου και της υπουργού Εργασίας προς τους εκπροσώπους των δανειστών κατά τις «ζυμώσεις» στις αίθουσες του Χίλτον.

Επίσης, συμφωνήθηκε αύξηση των αντικειμενικών αξιών και αλλαγή του ΕΝΦΙΑ και πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Συμφωνήθηκαν οι όροι για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία (που ευνοεί τους εργαζομένους), αλλά θα ενισχυθεί ιδιαίτερα και η μεσολάβηση (που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι όχι δεσμευτική ισχύ). Συμφωνήθηκε ότι, με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, θα κρίνεται ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις και εάν τελικά αυτές θα έχουν καθολική ισχύ σε έναν κλάδο ή όχι (μόνον αν η υπογραφή κλαδικής καταλαμβάνει το 51% των εργαζομένων στον κλάδο).

Αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σε αυτόν εντάσσονται και χρέη που «γεννήθηκαν» έως 31-12-2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλύψει και ιδιωτικά χρέη που έχουν ιδιοκτήτες μέλη εταιριών εφόσον επηρεάζουν την λειτουργία της επιχείρησης.

Στην ενέργεια προχωρά η διάσπαση της ΔΕΠΑ σε εμπορία και δίκτυα, ώστε οι δύο εταιρείες να διατεθούν προς αποκρατικοποίηση. Επίσης θα προχωρήσει η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση πήρε το «πράσινο φως» για να καταβάλλει επίδομα στέγασης 70-210 ευρώ το μήνα, για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, σε μία προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» για τα μέτρα λιτότητας, που ακολουθούν τη μεταμνημονιακή εποχή.

Αν σου άρεσε κάνε