BBG για αναπτυξιακό σχέδιο: Σε πρώτο πλάνο τα «κόκκινα» δάνεια

BBG για αναπτυξιακό σχέδιο: Σε πρώτο πλάνο τα «κόκκινα» δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:00 Δημιουργία 21/05/18, 11:56

Γύρω από τις τράπεζες περιστρέφεται το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο, σχολιάζει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, τονίζοντας πως στο επίκεντρο βρίσκεται το επίμαχο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το νέο αναπτυξιακό σχέδιο (Growth Strategy), που κατέθεσε η κυβέρνηση στους Θεσμούς και το οποίο θέτει ως βασική προτεραιότητα την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Αυτά τα βήματα θα αυξήσουν «την ικανότητα του τομέα να εξυπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αντίγραφο του αναπτυξιακού σχεδίου 110 σελίδων, που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Στο πλαίσιο της «αναμόρφωσης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα», η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών που θα λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων και τοπικών επιχειρήσεων. Η διατήρηση επαρκών επιπέδων κεφαλαίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας αποτελεί "κορυφαία προτεραιότητα της αναπτυξιακής στρατηγικής". O τραπεζικός τομέας της Ελλάδας είναι ο πιο συγκεντρωμένος στην ευρωζώνη, καθώς οι συστημικές τράπεζες κατέχουν το 96% περίπου των συνολικών χρηματοοικονομικών assets, σύμφωνα με το έγγραφο.

Αν σου άρεσε κάνε