Κλειστές οι πόρτες των αγορών για την Ελλάδα

Κλειστές οι πόρτες των αγορών για την Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:56 Δημιουργία 22/05/18, 07:48
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ζήσει το δικό της όνειρο, αυτό της «καθαρής εξόδου», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι ανησυχούν τα μέγιστα για την επόμενη ημέρα, όταν η χώρα θα κληθεί να βγει με τις δικές της δυνάμεις στις … «σκληρές» αγορές.

Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών αναβάλλει ξανά και ξανά την έκδοση νέου ομολόγου, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς προγράμματος, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε νέα υψηλά, εν μέσω έντονων ανησυχιών της επενδυτικής κοινότητας για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Δανειστές και κυβέρνηση «κλειδώνουν» την τέταρτη αξιολόγηση, αλλά τα ομόλογα τραβούν την «ανηφόρα», κλείνοντας τον δρόμο της «καθαρής εξόδου».

Τα «σύννεφα» μαζεύονται απειλητικά πια πάνω από τις αγορές και την οικονομία. Στα δεκαετή ομόλογα οι αποδόσεις, οι οποίες είχαν υποχωρήσει έως και το 3,6% στις αρχές Φεβρουαρίου, κινούνται πλέον πέριξ του 4,5%. Οι «πόρτες» των αγορών για την Ελλάδα στην παρούσα φάση είναι κλειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ προσπαθεί να στηρίξει τη χώρα, εξετάζοντας τη δημιουργία ενός σχήματος χρηματοδότησης με υβριδικό μοντέλο από τον ESM.

Αν κι η κυβέρνηση Τσίπρα να σχεδιάζει το πολιτικό αφήγημα της επόμενης ημέρας, με ρητορική ότι η χώρα πρόκειται σύντομα να «απελευθερωθεί» από το ζυγό της τρόικας, εντούτοις τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Αυτό που έχει αποκρυσταλλωθεί, είναι απλά ότι θα υπάρξει μια «υβριδική πιστοληπτική γραμμή», που θα συνδυάζεται με το λεγόμενο «μαξιλάρι» από τις αγορές και τα κονδύλια από τον ΕΣΜ.

Στην ουσία, η λύση μοιάζει με αυτή που χαρακτηρίζεται ως «υβριδική» από τους δανειστές, επειδή ακριβώς δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία από τις χώρες που μπήκαν και βγήκαν από τα προγράμματα του ESM, με «καθαρή έξοδο» και χωρίς αναδιάρθρωση χρέους.

Ένα μοντέλο που θα δέσει τη χώρα σε αυστηρές δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις και που σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις για μελλοντική ρύθμιση του χρέους -ειδικά την περίοδο 2022-2026, όπου η εκτόξευση τόκων καθιστά αδύνατη την αποπληρωμή τους- θα είναι κάτι σαν «εγγύηση» προς τις αγορές ότι δεν έχουν λόγους να ανησυχούν δανείζοντας χρήματα στην Ελλάδα για να χρηματοδοτούν το χρέος της…

Αν σου άρεσε κάνε