Αδειάζει η κλεψύδρα για την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Αδειάζει η κλεψύδρα για την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:10 Δημιουργία 22/05/18, 14:50

Μόλις λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup της Πέμπτης, όταν κι εκπνέει το τελεσίγραφο του ΔΝΤ όσον αφορά τις αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, με αντάλλαγμα την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, σχεδόν προεξοφλείται η αποχώρηση του Ταμείου, αφού η ΕΕ δεν κάνει πίσω ως προς τη στάση της για το χρόνο των σχετικών αποφάσεων.

Ειδικότερα, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης πως «οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για το ελληνικό χρέος, θα γίνουν τον Ιούνιο, καθώς τότε ολοκληρώνονται τα βασικά προαπαιτούμενα που μένουν να ψηφιστούν, ώστε να κλείσει η δ' αξιολόγηση. Τα τελικά μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν τότε» υπογράμμισε η ίδια πηγή, «δείχνοντας» ως ημερομηνία το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της Πέμπτης» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, ενώ χαιρέτισε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων «πριν από την έναρξη του Μουντιάλ».

Αναφορικά με το ΔΝΤ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμες μέρες, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη της απόφασης για την ενεργοποίηση του προγράμματός του με την Ελλάδα είναι στενά.

«Εργαζόμαστε προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή. Όπως είναι γνωστό αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος. Θα έχουμε μια πιο ουσιώδη συζήτηση για το χρέος την Πέμπτη και θα δούμε», σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση παραμένει σημαντική για την «αξιοπιστία» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ενώ διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει και στη μεταμνημονική περιόδο.

Ερωτηθείς, εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος δήλωσε βέβαιος ότι τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου και απέκλεισε όποια άλλη εξέλιξη.

Αν σου άρεσε κάνε