«Θολώνει» το τοπίο για το χρέος-Ορατός ο κίνδυνος για... φιάσκο

«Θολώνει» το τοπίο για το χρέος-Ορατός ο κίνδυνος για... φιάσκο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:06 Δημιουργία 25/05/18, 06:52
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η «αιώνια» διαμάχη Γερμανίας- ΔΝΤ απειλεί σοβαρά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, την ώρα που μάλιστα τελειώνει ο… χρόνος, ενώ ούτε στο χθεσινό Eurogroup υπήρξε κάποια σοβαρή εξέλιξη.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ούτε και ουσιαστική σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το χρέος, παρά τη σειρά επαφών που είχαν στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup οι δύο πλευρές, παρατείνοντας έτσι την αβεβαιότητα για το ζήτημα ως το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες περί ελάχιστης προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας ως προς το θέμα της ελάφρυνσης. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί λύση στο ερχόμενο Eurogroup.

Πάντως, ενδεικτικές της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα του χρέους, είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup M. Centeno ότι το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς να προχωρήσουν σε DSA(ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους), προκειμένου να υπάρξει προώθηση των μέτρων ελάφρυνσης.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αξιόπιστες εκθέσεις βιωσιμότητας μπορεί να εκδώσουν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι εύθραυστη, χωρίς σημαντική συμφωνία για το χρέος, αλλλά και χωρίς τη σφραγίδα βιωσιμότητας από την Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, το Ταμείο με εκθέσεις και διαρροές μέσα στο 2017 διατύπωνε την άποψη ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς την ουσιαστική απομείωσή του. Το ερώτημα είναι, τι έχει αλλάξει, ώστε το ΔΝΤ να βγάλει θετική έκθεση, εκτός και εάν «βάλει πολύ νερό στο κρασί του» και συγκλίνει με τις απόψεις των Ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών. Κάτι μάλλον απίθανο.

Οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση για τη ρύθμιση του χρέους, όπως όλα δείχνουν, θα αποδειχθούν τελικά φιάσκο.

Από το «κούρεμα», που ήταν η «υπερήφανη» επιλογή της Αριστεράς, η κυβέρνηση βρέθηκε να κάνει λόγο για αλλαγή του… προφίλ του χρέους (!).

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να «παγώσει» το θέμα της καταβολής των τόκων, όπως ψευδώς αφήνουν ορισμένοι να εννοηθεί, ενώ αποκλείεται να γίνει ονομαστικό haircut, οπως προεκλογικά έταζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης εξετάζει νέα επιμήκυνση των δανείων, που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα κατά 20 χρόνια. Άρα, από τα 32 χρόνια θα πάμε στα 52…

Επίσης, εξετάζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρέμβασης στα επιτόκια, όταν αυτά θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη και όταν δεν θα επιτυγχάνονται μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Ακόμη και αυτά τα… ολίγα θα τα πάρουμε με την υπόσχεση περί λήψης επιπρόσθετων νέων μέτρων, όπως διαμηνύει η Γερμανία.

Αν σου άρεσε κάνε