SZ:  «Βέτο» Σολτς σε δύο όρους του ΔΝΤ στο Eurogroup

SZ: «Βέτο» Σολτς σε δύο όρους του ΔΝΤ στο Eurogroup

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:13 Δημιουργία 26/05/18, 11:03

Σκληρή «γραμμή» ως προς το ελληνικό ζήτημα κι ακλόνητη στάση όσον αφορά τους όρους, που έχει θέσει το ΔΝΤ στο τραπέζι με αντάλλαγμα τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο πρόγραμμα, τήρησε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς κατά το πρόσφατο Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπως αποκαλύπτει η Süddeutsche Zeitung.

Σημερινό άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Το δίλημμα του Σολτς με την Ελλάδα» αναφέρει, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ότι ο Σολτς έβαλε «βέτο» σε δύο βασικές απαιτήσεις του ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα:

«Σύμφωνα με κύκλους της ΕΕ ο Σολτς αρνήθηκε να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής των ήδη δοθέντων δανείων στα 15 χρόνια. Κατά τη γερμανική άποψη μία παράταση έως τρία χρόνια θα ήταν αρκετά. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατά της απαίτησης του ΔΝΤ να συνδεθούν αυτομάτως οι διευκολύνσεις για το χρέος με τους μελλοντικούς δείκτες ανάπτυξης. Τη σχετική πρόταση είχε υποβάλει η Γαλλία από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο.

Συνεπώς, εκτιμά η Süddeutsche Zeitung, βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: από τη μία πλευρά θέλει να συμμετάσχει το ΔΝΤ με κεφάλαια στο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Όπως τονίζει το άρθρο, ιδιαίτερη σημασία, σε όρους εσωτερικής πολιτικής, έχει το ότι η Ομοσπονδιακή Βουλή είχε συναινέσει στο δανειακό πρόγραμμα μόνο υπό τον όρο ότι θα παρέμενε το ΔΝΤ. Επιπλέον, η συμμετοχή του Ταμείου θα έστελνε ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες θα επιδοκίμαζαν το γεγονός ότι και το Ταμείο θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Αν σου άρεσε κάνε