Την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Φέσσας από τον Τσίπρα

Την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Φέσσας από τον Τσίπρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:52 Δημιουργία 29/05/18, 20:46

Ηχηρή τοποθέτηση για τη εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση προκειμένου να «τρέξει» η ελληνική οικονομία έστειλε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θοδωρής Φέσσας, μιλώντας από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, λίγα λεπτά αργότερα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

«Το όραμά μας για την Ελλάδα, είναι να γίνει μια χώρα ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική. Μια χώρα που κάθε πολίτης του κόσμου θα θέλει να επισκεφθεί, να εργασθεί, να επενδύσει, και να ζήσει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

«Σε τρεις μήνες, η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια. Αυτό είναι αναμφισβήτητα μια πολύ θετική εξέλιξη», τόνισε δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στον παριστάμενο Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια «οι ηγεσίες της χώρας μας, αλλά και των δανειστών, έκαναν καθοριστικά λάθη στο μείγμα πολιτικής, στον χρονισμό των μεταρρυθμίσεων και στην υλοποίησή τους. Τον Αύγουστο, μας δίνεται η ευκαιρία να σταματήσουμε τη συνεχή ανακύκλωση της εσωστρέφειάς μας και να ξανασυστηθούμε στη διεθνή κοινότητα».

Εκανε εκτενή αναφορά στο που ακριβώς βρίσκεται τώρα η χώρα δίνοντας έμφαση στο ότι έχουμε νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά, Έχουμε ισοσκελίσει το εξωτερικό μας ισοζύγιο, έχουμε βελτιώσει ορισμένες επιδόσεις μας στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας και έχουμε κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων, στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στην αγορά εργασίας, στη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών. Τόνισε ότι «οκτώ χρόνια μετά, κάνοντας τον απολογισμό, μπορούμε να πούμε ότι γλυτώσαμε τη συντριβή και βελτιωθήκαμε σε αρκετούς τομείς. Με τεράστιο όμως κόστος, θυσίες, καθυστερήσεις και νέα προβλήματα».

«Εμείς, βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί τη δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας. Με τη χώρα μας ανταγωνιστικότερη, αλλά φτωχότερη. Ελπίζουμε ειλικρινά και σοφότερη», συμπλήρωσε.

Η συνταγή

«Η συνταγή για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας είναι μία: Μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις, ευημερία και δουλειές», συνέχισε ο Θ. Φέσσας. «Ο κύκλος της αποεπένδυσης πρέπει να κλείσει. Να προσεγγίσουμε σε 4-5 χρόνια τους μέσους όρους της Ευρωζώνης. Δηλαδή να γίνονται νέες επενδύσεις περίπου στο 20% του ΑΕΠ, ή 45 δισ. ευρώ ετησίως, από τα 22,5 δισ. του 2017».

Κρίσιμο κατά τον επικεφαλής του ΣΕΒ είναι να υπάρχει ένα «συνολικό πρόγραμμα που να καλύπτει οριζόντιες και κλαδικές μεταρρυθμίσεις. Με συγκεκριμένους στόχους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς υλοποίησης, υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση του Πρωθυπουργού.

«Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα δύο σημεία: Πρώτον, οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίζονται να μην μένουν στα χαρτιά, αλλά να εφαρμόζονται. Διαφορετικά ακυρώνονται και εν τέλει δυσφημίζονται. Δεύτερον, οι στόχοι να υποστηρίζονται από τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για την επίτευξή τους, π.χ.:

- Θέλουμε να εξαλείψουμε την φοροδιαφυγή;

Πρέπει όλες οι συναλλαγές να είναι ηλεκτρονικές και να περιορισθεί δραστικά η κυκλοφορία των μετρητών.

- Θέλουμε να αναπτύξουμε μία οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας;

Πρέπει να θεσπίσουμε ειδικά φορολογικά κίνητρα για να προσελκύσουμε καινοτόμες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.

- Θέλουμε λιγότερη γραφειοκρατία;

Πρέπει να εφαρμόσουμε «νομοθετική γκιλοτίνα», δηλαδή κάθε νέα ρύθμιση που εισάγεται, να καταργεί, ή να απλοποιεί υφιστάμενες.

Τέτοιες ριζοσπαστικές προσεγγίσεις θέλουμε να καθοδηγούν το Αναπτυξιακό Σχέδιο της Ελλάδας», σημείωσε.

Κατά τον κ. Φέσσα «τα πάντα τελικά είναι θέμα Παιδείας. Η ανάπτυξη, συνδέεται άμεσα με τις κατευθύνσεις και τους πόρους που δίνονται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες οι κοινωνικοί εταίροι συμμετέχουν ουσιαστικά στον σχεδιασμό του. Στη γειτονική μας Ιταλία π.χ., μέσω συνεργασίας πολιτείας, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, έχουν τεθεί στόχοι για την 4η βιομηχανική επανάσταση, όπως η αύξηση κατά 100% της τεχνικής εκπαίδευσης, η εκπαίδευση 1.400 διδακτόρων, 3.000 διευθυντικών στελεχών, 200.000 φοιτητών, κα.»

Ο επικεφαλής του ΣΕΒ κάλεσε την κυβέρνηση «να απελευθερώσει επιτέλους την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον κρατισμό. Ας επιτρέψουμε τη λειτουργία και ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ζήσουμε μια κοσμογονία. Με επενδύσεις από την αφρόκρεμα των ξένων πανεπιστημίων, προσέλκυση των πλέον ταλαντούχων φοιτητών και επιστημόνων και αναβάθμιση όλου του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με άνοιγμα στον ανταγωνισμό και στη συνεχή αξιολόγηση».

Οι τρεις πρωτοβουλίες

Όπως είπε ο Θ. Φέσσας σχεδιάζονται τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες:

- Η πρώτη, αφορά στην προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων. Στοχεύουμε στην υλοποίηση των προτάσεων του Επενδυτικού μας Συνεδρίου με τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Συμβουλίου. Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με την Κυβέρνηση, τράπεζες, επενδυτικά ταμεία, φορείς και φυσικά με τα μέλη μας για τη δημιουργία και λειτουργία του Συμβουλίου αυτού.

- Η δεύτερη, αφορά στην ενίσχυση της καινοτομίας και της ψηφιακής ωριμότητας. Επιδιώκουμε, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να δημιουργηθεί ένας κόμβος καινοτομίας, ένα Start-up Greece. Για την εγκατάσταση και συνεργασία επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, όπως γίνεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

- Η τρίτη, αφορά στους ανθρώπους μας. Χρειαζόμαστε μια νέα κοινωνική συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών, με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ, για θέματα ανάπτυξης της εργασίας, διαμορφώνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, για την ανταποδοτικότητα της εργασίας, αξιολογούμε τη δημιουργία ενός εθνικού επαγγελματικού ταμείου, για εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να καλύπτονται από άλλα επαγγελματικά ταμεία.

Αν σου άρεσε κάνε