Ποιά «καθαρή έξοδος»;-Μονόδρομος η προληπτική γραμμή!

Ποιά «καθαρή έξοδος»;-Μονόδρομος η προληπτική γραμμή!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:48 Δημιουργία 30/05/18, 07:59
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να πλησιάζει το...5άρι, όχι μόνο παγώνει κάθε σκέψη για έξοδο στις αγορές πριν τον Αύγουστο, αλλά απειλείται και το αφήγημα της κυβέρνησης περί “καθαρής” εξόδου.

Το κλίμα στην αγορά ομολόγων έχει επιδεινωθεί, θέτοντας σαφή ερωτηματικά στο δρόμο προς την έξοδο από το πρόγραμμα. Αν και αν ναι, πότε θα γίνει η επόμενη έκδοση ομολόγου απόν τον ΟΔΔΗΧ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει τα εργαλεία, για να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις, που προκαλεί η πολιτική αποσταθεροποίησης της Ιταλίας.

Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι εάν οι αναταράξεις ενταθούν, τότε το πιο πιθανό σενάριο, είναι να δοκιμαστούν οι αντοχές κάθε χώρας και θα πρέπει η Ε.Ε να βρει συνολικότερα μέτρα θωράκισης.

Βεβαίως την κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ο πιό αδύναμος κρίκος σε κάθε αναταραχή που εκδηλώνεται στην Ε.Ε και είναι πολύ δύσκολο οι δανειστές να αφήσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λεγόμενη καθαρή έξοδο, χωρίς να της δώσουν προληπτική γραμμή στήριξης.

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η δήλωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα με την οποία επιμένει στην προληπτική πιστοληπτική γραμμή και μάλιστα την θεωρεί πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά, διότι τα οφέλη θα είναι μεγάλα και αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τη μείωση των επιτοκίων και γενικότερα τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Ασφαλώς ο διοικητής της ΤτΕ λέει αυτά με τις...ευλογίες τη ΕΚΤ, η οποία υποστηρίξει διαρκώς ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει προληπτική πιστοληπτική γραμμή.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά όλες αυτές τις αιτιάσεις για δίκτυ προστασίας, καθώς θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση και είναι ξανά ανεξάρτητη, χωρίς διεθνή στήριξη.

Όσο οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα, προκειμένου να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ εξηγούν οι αναλυτές.

Ουσιαστικά, κανείς εκ των δανειστών μπορεί να απαιτήσει από την Ελλάδα να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης. Παρά ταύτα, αν υπάρξει αναταραχή στις οικονομικές αγορές και οι αποδόσεις ανέβουν, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να τα καταφέρει να αυτοχρηματοδοτηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση μία προληπτική γραμμή στήριξης θα ήταν ένας καλός τρόπος να διατηρηθεί το χαμηλό κόστος δανεισμού.

Με τον Αύγουστο να αποτελεί και τον μήνα εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM, και με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει αυτή η έξοδος να είναι "καθαρή" με τη χώρα να μπορεί να δανειστεί μόνη της και πλήρως από τις αγορές, οι εξελίξεις στην Ιταλία θέτουν πλέον σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με αυτήν τη στρατηγική, καθώς το κόστος δανεισμού έχει ήδη εκτοξευθεί σε επίπεδα που θεωρούνται "απαγορευτικά". Η Ελλάδα αποδεικνύει το πόσο "ευαίσθητη" είναι στα εξωτερικά σοκ, και ένα τόσο μεγάλο σοκ όπως η Ιταλία, είναι ικανό να στείλει τη χώρα σε μία νέα περίοδο αβεβαιότητας, σύμφωνα με τους αναλυτές, για ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τη στρατηγική "εξόδου" της κυβέρνησης.

Με δεδομένο ότι η κρίση θα είναι πολύμηνη η κυβέρνηση μάλλον θα αναγκαστεί να δεχθεί την προληπτική γραμμή. Το πρόβλημα για αυτή είναι πώς θα παρουσιάσει στους ψηφοφόρου την επερχόμενη ...κωλοτούμπα.

Αν σου άρεσε κάνε