Καθυστέρηση «παίζει» το Βερολίνο για το χρέος

Καθυστέρηση «παίζει» το Βερολίνο για το χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:47 Δημιουργία 31/05/18, 11:43

Καθυστέρηση «παίζει» το Βερολίνο όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, την ώρα μάλιστα που η βαθιά πολιτική κρίση στην Ιταλία έχει προκαλέσει ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην ΕΕ.

Για ακόμη μία φορά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς παραπέμπει στο τέλος Ιουνίου για τη λήψη αποφάσεων επί του χρέους, «προσγειώνοντας» την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία «βλέπει» ως «ευκαιρία» την ιταλική κρίση, ώστε να πιέσει τους δανειστές να δώσουν «κάτι» παραπάνω.

«Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, μιλώντας στο πρακτορείο Reutres.

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, πως οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. «Στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», σημείωσε ο Σολτς.

Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες σχετικό δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι ΕΕ-ΔΝΤ έχουν προθεσμία ως την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να καταλήξουν σε μία σχετική συμφωνία.

Όπως επεσήμανε το πρακτορείο, «οι θεσμοί της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να λάβουν μια στήριξη της τελευταίας στιγμής από το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα για την πρόταση, που έχουν καταθέσει σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να διασφαλίσουν την αξιόπιστα της χώρας, ώστε να μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται από τις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου».

Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο μιας συνάντησης του Καναδά με τους υπουργούς οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G7), τον Ιούνιο, δήλωσαν αξιωματούχοι κοντά στις συζητήσεις στο διεθνές πρακτορείο.

«Αυτό πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει καθόλου στην διάσωση», τόνισε η ίδια πηγή.

Αν σου άρεσε κάνε