Ο Κοστέλο αποδομεί την «καθαρή εξόδο» με ηχηρές προειδοποιήσεις στην Αθήνα!

Ο Κοστέλο αποδομεί την «καθαρή εξόδο» με ηχηρές προειδοποιήσεις στην Αθήνα!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:43 Δημιουργία 31/05/18, 12:35

Πολλαπλά μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση, που «πανηγυρίζει» για μία... απροσδιόριστη «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, έστειλε ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας την Πέμπτη.

Ο Κοστέλο ούτε λίγο ούτε αποδόμησε το γνωστό κυβερνητικό «αφήγημα», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως δεν θα πρέπει να υπάρξει παρερμηνεία της «αναπτυξιακής δυναμικής», καθώς, όπως ο ίδιος είπε, «δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα».

Εν μέσω μίας βαθιάς πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, ο Κοστέλο χτύπησε «καμπανάκι» στην Αθήνα, τονίζοντας πως οι εξελίξεις στη γειτονική μας χώρα στέλνουν χρήσιμο διπλό μήνυμα: αφενός η πορεία στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα είναι εύθραυστη και η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των πολιτικών και αφετέρου οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, ώστε η Ελλάδα να έχει έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν συνέστησε παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή στη μεταμνημονιακή οικονομική πολιτική. «Είτε τα αγαπάμε είτε όχι, τα προγράμματα προσαρμογής έχουν μια δομή. Υπάρχει το μνημόνιο, υπάρχουν οι τακτικές αξιολογήσεις. Με λίγα λόγια, τα προγράμματα παρέχουν οργάνωση της οικονομικής πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα λειτουργήσει η οικονομική πολιτική στη συνέχεια, ώστε να είναι συντονισμένη ενώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ρυθμό ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε ο Κοστέλο, «σε άλλες χώρες υπήρξε επιτάχυνση της ανάπτυξης η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός της εξόδου από το πρόγραμμα. "Προσοχή να μην υπάρξει παρερμηνεία της αναπτυξιακής δυναμικής. Δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κοστέλο επανέλαβε, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι χρειάζεται πλήρης εφαρμογή και πλήρης υιοθεσία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και χρειάζονται βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές σε ορίζοντα 5-10 ετών, συνιστώντας και πάλι προσοχή διότι όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες, μετά το τέλος του προγράμματος, υπάρχει μια φυσική ροπή προς χαλάρωση.

Τέλος, εκτίμησε ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία τόσο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, όσο και για το πακέτο μέτρων του χρέους και της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Αν σου άρεσε κάνε