«Καμπανάκι» από Δημ. Συμβούλιο για κινδύνους στο δρόμο προς την έξοδο

«Καμπανάκι» από Δημ. Συμβούλιο για κινδύνους στο δρόμο προς την έξοδο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:15 Δημιουργία 31/05/18, 16:52

Ηχηρά «καμπανάκια» για μία σειρά από σοβαρούς κινδύνους, με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, χτυπάει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, καλώντας την πολιτική ηγεσία της χώρας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα εδώ και τώρα.

Στην εαρινή του έκθεση, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στέλνει μήνυμα SOS για «ντόμινο» εξελίξεων στην Ελλάδα λόγω της βαθιάς πολιτικής κρίσης, που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία, ενώ μεταξύ άλλων κρούει τον κώδωνα κινδύνου για το καυτό γεωπολιτικό «μέτωπο».

Την ίδια ώρα, κρίνει ως ρεαλιστικό το στόχο 2,3% για την ανάπτυξη φέτος, χαρακτηρίζοντας ως «σωστή» την αναθεώρηση της κυβερνητικής πρόβλεψης από την αρχική του 2,5%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία είναι οι εξής:

-η προσαρμογή της χώρας στο «μετα-μνημονιακό»

-η συρρίκνωση του δυνητικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας

-η διατηρούμενη σε υψηλά επίπεδα ανεργία και η επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος

οι απρόβλεπτες επιπτώσεις των κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων στο Ιράν, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία και στην Τουρκία

-η κυβερνητική αστάθεια στην Ιταλία μπορεί να αποτελέσει εστία σοβαρής αβεβαιότητας

-η αρνητική επίδραση στην ιδιωτική κατανάλωση από την παράταση των περιοριστικών φορολογικών μέτρων καθώς και η αυξανόμενη αρνητική επίδραση των καθαρών εξαγωγών στο ΑΕΠ

Όσον αφορά τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, το Συμβούλιο χαρακτηρίζει εφικτό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και παραπέμπει στην αύξηση των εισπράξεων από έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καθιστά σαφές πως «με δεδομένο ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα εντός του 2018 είναι πολύ περιορισμένα, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου συναρτάται ευθέως με τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας».

Ειδική αναφορά πραγματοποιεί και στις διεθνείς προκλήσεις, εξηγώντας πως η αβεβαιότητα που επικρατεί στη διεθνή σκηνή -κυρίως η κυβερνητική αστάθεια σε Ιταλία και Ισπανία- συμπαρασύρει προς τα πάνω τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Ως εκ τούτου, καθιστά απολύτως αναγκαία τη δημιουργία υψηλού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, το οποίο θα προσφέρει προστασία σε ενδεχόμενη δυσμενή διεθνή συγκυρία.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία εξέρχεται του υφεσιακού κύκλου, παρότι -όπως υπογραμμίζει- είναι κρίσιμο να επιτευχθούν σημαντικά υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης τα επόμενα χρόνια.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κρίνει ότι η αναθεώρηση της πρόβλεψης του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2018 κατά 2,3% (σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για +2,5%) αποτελεί ένα σαφώς ρεαλιστικότερο στόχο. Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στο «αποτέλεσμα βάσης» (carry over effect) που προκλήθηκε από την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2017, ελαφρώς χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Ωστόσο, η πραγματοποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων απαιτεί την υπέρβαση σημαντικών κινδύνων που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν.

Αν σου άρεσε κάνε