Σήμερα κρίνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Σήμερα κρίνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:20 Δημιουργία 02/06/18, 10:10

Η πιο κρίσιμη μέρα, ίσως και κρισιμότερη από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, για την ελληνική οικονομία και το πλαίσιο στο οποίο αυτή θα κινηθεί από τον ερχόμενο Αύγουστο και μετά είναι η σημερινή, καθώς συνεδριάσει το Washington Group, στο οποίο αναμένεται να κριθεί η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στον Καναδά, στο περιθώριο της συνόδου των G7, και σ’ αυτήν αναμένεται να συμμετάσχουν οι επικεφαλής των θεσμών, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Η λύση για το χρέος, η οποία συνιστά «αγκάθι» στη συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, εν πολλοίς θα κρίνει και την παρουσία του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι πιθανότητες παραμονής του ΔΝΤ είναι περιορισμένες, κάτι το οποίο αντανακλάται και στον γερμανικό Τύπο.

Το τελευταίο διάστημα έχει καταστεί σαφές ότι η γερμανική πλευρά έχει αλλάξει άρδην πορεία, καθώς δεν θεωρεί ως αναγκαία συνθήκη την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, εξακολουθεί να επιμένει στην αξίωση για γενναία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο και η χώρα να επιστρέψει με αξιώσεις στις αγορές.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο αίτημα προσκρούει στη σθεναρή άρνηση του Βερολίνου, το οποίο αρνείται να αποδεχθεί μια λύση, η οποία θα περιλαμβάνει γενναία «χαλάρωση» των όρων αποπληρωμής του χρέους.

Αν σου άρεσε κάνε