ΕΝΦΙΑ: Έρχεται αύξηση στις λαϊκές περιοχές

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται αύξηση στις λαϊκές περιοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:57 Δημιουργία 06/06/18, 13:54
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

TAGS

Όσο ήταν στην αντιπολίτευση μας ζητούσαν να μην πληρώνουμε αυτό το «άδικο και φορομπηχτικό μέτρο».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε παντού και απερίφραστα πως όχι μόνο δεν θα πλήρωνε τον ΕΝΦΙΑ αλλά και πως θα ήταν από τα πρώτα μέτρα που θα καταργούσε.

Τα χρόνια πέρασαν και οι καταστάσεις άλλαξαν και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία. Φυσικά και δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, αντιθέτως μας πρόσθεσε νέα φορολογικά βάρη. Οι Έλληνες θα συνεχίσουν να νιώθουν την θηλιά να σφίγγει μέχρι το 2031.

Την ίδια ώρα όπως αποκάλυψε ο Ε. Τσακαλώτος μιλώντας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα επωμιστούν πρόσθετα βάρη στον ΕΝΦΙΑ, περίπου επτά στους δέκα θα έχουν αμετάβλητο εκκαθαριστικό ενώ για ένα ποσοστό 18% προβλέπονται μειώσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να επιβεβαίωσε ότι από την αύξηση θα επιβαρυνθούν και λαϊκές περιοχές. Ωστόσο, όπως είπε, θα είναι πολύ μικρή και δεν θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ ετησίως. Αντίθετα η αύξηση στις τουριστικές περιοχές θα είναι μεγαλύτερη.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να παραδέχθηκε τις επιβαρύνσεις ωστόσο διευκρίνισε ότι στο 67% θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο ενώ το 18% θα δει μειώσεις. Αυξήσεις θα υπάρξουν επίσης σε τουριστικές περιοχές, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, είπε.

Αναλυτικότερα:
– Το 67% των ιδιοκτητών ακινήτων θα καταβάλει τα ίδια ποσά.
– Το 15% θα πληρώσει περισσότερα.
– Το 18% θα καταβάλει λιγότερα

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα εάν θα υπάρξει παρέμβαση στο ύψος του αφορολογήτου ορίου του συμπληρωματικού φόρου.

Το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τα 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας προς το όριο των 250.000 ευρώ, χωρίς παράλληλη παρέμβαση στους συντελεστές του βασικού φόρου.

Αν σου άρεσε κάνε