«Γκάζια» Σεντένο για προαπαιτούμενα και «αστερίσκοι» για το χρέος

«Γκάζια» Σεντένο για προαπαιτούμενα και «αστερίσκοι» για το χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:17 Δημιουργία 06/06/18, 20:03

Μαστίγιο και καρότο, με... έμφαση στον πρώτο θα μπορούσε να είναι το «ζουμί» των όσων αναφέρει ο Μάριο Σεντένο για την Ελλάδα σε επιστολή του την Τετάρτη πριν από την αυριανή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, με τον πρόεδρο του Eurogroup να στέλνει μήνυμα προς την Αθήνα για την ψήφιση όλων προαπαιτούμενων μέτρων που απομένουν για την ολοκλήρωση της δ' αξιολόγησης.

Ο Πορτογάλος αξιωματούχος περιγράφει το πλαίσιο προς τη συνολική συμφωνία που σημειώθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου και αναφέρει ότι το επόμενο βήμα πρέπει να το κάνει η Ελλάδα. Το Eurogroup, σημειώνει, «κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα» έως την επόμενη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου. «Αυτό θα μας επιτρέψει να πάρουμε μια πολιτική απόφαση τον Ιούνιο σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μέτρων για το χρέος, του πλαισίου για την μετά το πρόγραμμα περίοδο αλλά και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης».

Για τη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είπε ότι «θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που αυτό είναι αναγκαίο και υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσής του». Πρόσθεσε ότι «έχουμε εξουσιοδοτήσει τα θεσμικά όργανα να εκπονήσουν μια τελική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να υπολογίσουμε τη δέσμη των πιθανών μέτρων για το χρέος». Αναφέρει επίσης ότι ζητήθηκε από το EWG να συνεχίσει τις εργασίες τις προσεχείς εβδομάδες για όλα τα στοιχεία που πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε «να εξασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιουνίου, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση προς την Ελλάδα της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που έχει απομείνει από την τέταρτη δόση του προγράμματος.

«Το Συμβούλιο των Διευθυντών θα εξετάσει την αξιολόγηση των θεσμών αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Ικανοποιητική αξιολόγηση, στο πλαίσιο της τέταρτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, θα άνοιγε τον δρόμο για να εξετάσει το Συμβούλιο Διευθυντών την έκδοση του υπολοίπου 1 δισ. ευρώ που είχε προορισθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων στο πλαίσιο αυτής της δόσης», αναφέρεται στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Αν σου άρεσε κάνε