Το ΔΝΤ... αποχαιρετά και η Ελλάδα χάνει το «διαβατήριο» για τις αγορές

Το ΔΝΤ... αποχαιρετά και η Ελλάδα χάνει το «διαβατήριο» για τις αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:06 Δημιουργία 08/06/18, 07:38
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Το «χάσμα» που χωρίζει ΔΝΤ και Γερμανία αναφορικά με το ελληνικό χρέος, είναι σχεδόν αδύνατον να γεφυρωθεί.

Οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι πολύ μεγάλες, ώστε τις αποδεχτεί κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, τη στιγμή μάλιστα που το Βερολίνο χρησιμοποιεί το ζήτημα του χρέους ως μοχλό πίεσης στην Αθήνα.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ουσιαστικά θα διαβεβαίωνε τους επενδυτές ότι το χρέος της χώρας μας είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με οικονομολόγους και αναλυτές, η φυγή του Ταμείου, εάν επιβεβαιωθεί και με τη «βούλα», θα εκπέμψει αρνητικά μηνύματα σε μία στιγμή, κατά την οποία η Ελλάδα αναζητεί την ομαλή και πλήρη επιστροφή της στις αγορές για χρηματοδότηση.

Ακόμη και αν οι χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Αύγουστο έως το 2022 είναι διαχειρίσιμες και η Ελλάδα χρειαστεί να αντλεί από τις αγορές ένα σχετικά μικρό ποσό περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως, και πάλι η επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης αποτελεί το «κλειδί», ώστε να αποφευχθούν νέα «σοκ», τα οποία θα μπορούσαν να στείλουν το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου σε «απαγορευμένα» επίπεδα.

Τίθεται απλώς ζήτησα αξιοπιστίας, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση του Ταμείου είναι μόλις 1,6 δις ευρώ.

Πάντως, αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν αποτελεί πρόβλημα για το Βερολίνο, καθώς αν και για την αρχική αποδοχή του προγράμματος το 2015 ήταν αναγκαία η συμμετοχή του, προκειμένου να το ψηφίσει η Bundestag, εντούτοις η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει πλέον.

Επιπρόσθετα, οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν την αναδιάρθρωση των δανείων που έχει προσφέρει το Ταμείο στην Ελλάδα, καθώς γι' αυτά η χώρα καταβάλει επιτόκιο 3,5%, ενώ για τα δάνεια του ESM μόλις 0,8%.

Εάν αγοραστούν τα δάνεια του ΔΝΤ από τον ESM, αυτό θα σημάνει μείωση των τόκων αποπληρωμής του χρέους κατά 11 δισ. ευρώ για την επόμενη 7ετία.

Βέβαια, εάν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, αυτή θα αποτελέσει μία μεγάλη επικοινωνιακή πολιτική ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα, που χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα εκταμιεύσει τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που προορίζει για την Ελλάδα, εάν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν σε μέτρα, τα οποία θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις απέφυγε να διευκρινίσει ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στην μεταμνημονιακή εποχή, ειδικά στην περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για ρύθμιση του χρέους.

Το πιθανότερο επόμενο βήμα, είπε ο ίδιος, είναι το «Άρθρο 4», που είναι ο τακτικός έλεγχος που διενεργεί ο οργανισμός στα κράτη-μέλη του, ενώ υπάρχει και η τυποποιημένη μετα-Μνημονιακή επιθεώρηση που ακολουθείται σε όλες τις χώρες, που δέχονται προγράμματα στήριξης, έως ότου να αποπληρώσουν μεγάλο τμήμα των δανείων, που έχουν δεχτεί από το Ταμείο.

Αν σου άρεσε κάνε