Τροπολογία τεσσάρων βουλευτών για προστασία των μικρομετόχων

Τροπολογία τεσσάρων βουλευτών για προστασία των μικρομετόχων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:34 Δημιουργία 08/06/18, 18:27

Τροπολογία για την προστασία του επενδυτικού κοινού - και ιδιαίτερα των μικρομετόχων - από φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας στη διοίκηση των εισηγμένων εταιριών, κατατέθηκε από τέσσερις βουλευτές στη Βουλή, με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός της τροπολογίας - που κατέθεσαν οι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Κατσιαντώνης και Ευστάθιος Παναγούλης - είναι όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση να αποτραπούν στο μέλλον υποθέσεις όπως αυτή της Folli Follie, κατά την οποία 7.500 χιλιάδες μικρομέτοχοι υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις εισηγμένων όπου μέλη διοικητικών συμβουλίων συμμετέχουν ως μέτοχοι στον ορισμό των ελεγκτών από τη Γενική Συνέλευση. Σε περίπτωση, δε, που έχουν την πλειοψηφία των μετόχων ορίζουν από μόνοι τους τον ελεγκτή της αρεσκείας τους.

Τονίζουν επίσης ότι το γεγονός αυτό συνιστά μια κατάσταση «σύγκρουσης συμφερόντων», διότι ο ελεγχόμενος μπορεί να ψηφίσει για τον ορισμό του ελεγκτή του.

Η τροπολογία προβλέπει ότι στην περίπτωση που μέλη του διοικητικού συμβουλίου μιας εισηγμένης είναι παράλληλα και μέτοχοι, να μην μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για τον ορισμό του ορκωτού ελεγκτή. Με αυτόν τον τρόπο, κατά τους τέσσερις βουλευτές, ενισχύεται η διαφάνεια των πεπραγμένων της διοίκησης έναντι των μετόχων, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού και, συνεπώς, αυξάνεται η αξία των εταιρειών.

Αν σου άρεσε κάνε