Η Ιταλία, ο Σολτς και η διάψευση των ελληνικών προσδοκιών για το χρέος

Η Ιταλία, ο Σολτς και η διάψευση των ελληνικών προσδοκιών για το χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:58 Δημιουργία 11/06/18, 07:33
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Μόλις ξέσπασε η ιταλική κρίση, κυβερνητικά στελέχη ήλπιζαν πως οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί θα έκλειναν πάση θυσία, εκτός των άλλων, το ζήτημα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να περιοριστούν τα ανοιχτά «μέτωπα» στην ΕΕ.

Όμως, οι ελπίδες διαψεύδονται. Λόγω Ιταλίας ελαχιστοποιούνται και οι όποιες θετικές εξελίξεις γύρω από το θέμα της ρύθμισης του χρέους.

Αυτό προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, οποίος ακολουθεί τα χνάρια του σκληρού Β. Σόιμπλε.

Ειδικότερα, στις δηλώσεις που έκανε για την Ιταλία, ο Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του χρέους , τονίζοντας ότι «πρέπει απλώς κανείς να αποδεχτεί ότι τέτοιες ιδέες δεν εξετάζονται πλέον καθόλου - δεν πρέπει λοιπόν να ασχολούμαστε με αυτές».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εάν η Ελλάδα απολάμβανε ιδιαίτερα ευνοϊκής μεταχείρισης ως προς το ζήτημα του χρέους, τότε θα άνοιγε η όρεξη και στην Ιταλία, να ζητήσει μέτρα ελάφρυνσης. Κάτι που οι Γερμανοί ούτε που θέλουν να ακούσουν.

Έτσι, η ελληνική πλευρά μπορεί να ελπίζει σε μικροελαφρύνσεις για το χρέος, όπως επιμήκυνση κατά 3 ή 5 έτη έναντι 10 ή και περισσοτέρων που επιθυμεί η Αθήνα.

Η πρόταση των Γερμανών είναι 20% ή 30% εμπροσθοβαρώς και 80% ή 70% οπισθοβαρώς, δηλαδή το 20% των μέτρων ελάφρυνσης αρχές Φθινοπώρου του 2018 και τα υπόλοιπα μέτρα το 80% δηλαδή σε βάθος ετών και με έγκριση του Eurogroup.

Επίσης, οι ίδιοι απορρίπτουν τον αυτόματο μηχανισμό ενεργοποίησης των μέτρων, που ζητεί το ΔΝΤ, αντιπροτείνοντας ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν, πότε θα χορηγούνται τα μέτρα διευκόλυνσης.

Τα ελληνικά ομόλογα

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά ομόλογα στέκονται στο… ύψος τους, ενώ υπάρχουν αναλυτές όπως αυτοί της Brown Brothers Harriman, οι οποίοι εκτιμούν ότι το10ετές θα πλησιάσει το 6% τους επόμενους 12-18 μήνες!

Στο μεταξύ, η αρνητική στάση των αγορών έναντι της Ιταλίας κατέστη απόλυτα φανερή κατά την πρόσφατη έκδοση έντοκων γραμματίων, για τα οποία η χώρα κλήθηκε να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο από την Ελλάδα, όπως τονίζει δημοσίευμα της Corriere Della Sera.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ιταλία προχώρησε σε έκδοση εντόκων γραμματίων (διάρκειας 183 ημερών), συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, για τα οποία η απόδοση διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο, στο 1,213% (η υψηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2013).

Ανάλογα έντοκα γραμμάτια (διάρκειας 183 ημερών) στο ίδιο διάστημα πούλησε και η Ελλάδα, με τη μέση απόδοση να φθάνει στο 0,85% (η χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2009).

Αν σου άρεσε κάνε