Οι Έλληνες παραμένουν απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας

Οι Έλληνες παραμένουν απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:42 Δημιουργία 11/06/18, 14:36

Ενδεικτική της απαισιοδοξίας των Ελλήνων πολιτών για την πορεία της οικονομίας είναι τα στοιχεία νέας έρευνας της Nielsen που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο ά τρίμηνο 2018 ανέρχεται στις 61 μονάδες, παραμένοντας οριακά σταθερός με το γ' και δ' τρίμηνο του 2017 που ήταν στις 60. Παρόλα αυτά παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από το Ευρωπαϊκό δείκτη που είναι στις 86 μονάδες

Σύμφωνα με την έρευνα, 7 στους 10 Έλληνες (74%) πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση με πτωτική τάση σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς (78%).

Επιπλέον, το 75% των ερωτώμενων αμφιβάλουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες - το 2ο υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε όλες τις 64 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα της Nielsen ανά τον κόσμο.

Μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια - 3 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους, ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (27%) και τα χρέη /οφειλές του νοικοκυριού (25%). Οι συγκεκριμένες 3 ανησυχίες εξακολουθούν να ξεχωρίζουν σταθερά ανάμεσα στους Έλληνες καταναλωτές από το 2013 και ακολουθεί ο τομέας της προσωπικής υγείας.

Το 1ο τρίμηνο του 2018, 2 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για τον πόλεμο (19%) αναδεικνύοντάς την ως την 5η ανησυχία, με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (10%)

Τέλος, 7 στους 10 Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους. Ειδικότερα, οι 3 κύριες ενέργειες των Ελλήνων για περικοπή των εξόδων, συνεχίζουν να εντοπίζονται στην μείωση των δαπανών μέσω της αγοράς φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (69%),των περικοπών στα έξοδα για διασκέδαση εκτός σπιτιού (69%), και στα έξοδα για ρουχισμό (61%).

Αν σου άρεσε κάνε