ΔΝΤ: Φεύγει ως δανειστής, μένει ως επιτηρητής

ΔΝΤ: Φεύγει ως δανειστής, μένει ως επιτηρητής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:42 Δημιουργία 12/06/18, 07:29
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Το ΔΝΤ φεύγει από την Ελλάδα ως δανειστής, αλλά μένει ως επιτηρητής στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη χθεσινή συνάντησή της με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Το Ταμείο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με την Ελλάδα, με κάποιο τρόπο, ο οποίος πιθανότατα θα γίνει πιο ξεκάθαρος μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

«Εξετάζουμε όλες τις επιλογές», είπε η κυρία Λαγκάρντ, ύστερα από το ραντεβού της με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τους οικονομικούς θεσμούς (ΟΟΣΑ, ΠΟΕ, ILO, Παγκόσμια Τράπεζα και Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης) στο Βερολίνο.

Όταν ρωτήθηκε αν η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα είναι οικονομική, ή σε ρόλο επίβλεψης, η ίδια έκανε λόγο για εμπλοκή με «διάφορους τρόπους και εργαλεία». «Αλλά σίγουρα θα συνεχιστεί η ενασχόλησή μας με την Ελλάδα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και αυτό πιθανότατα θα γίνει πολύ πιο σαφές στις 21 Ιουνίου, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup», συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, το «χάσμα» που χωρίζει ΔΝΤ και Γερμανία αναφορικά με το ελληνικό χρέος, είναι σχεδόν αδύνατον να γεφυρωθεί και όλα δείχνουν ότι το Ταμείο ως δανειστής δεν έχει θέση πλέον στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, το Βερολίνο επιδιώκει την παραμονή του, ως επιτηρητής και μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Προσφάτως, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις απέφυγε να διευκρινίσει ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποχή, ειδικά στην περίπτωση της μη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους για το χρέος.

Το πιθανότερο επόμενο βήμα είναι το «Άρθρο 4», που είναι ο τακτικός έλεγχος, τον οποίο διενεργεί ο οργανισμός στα κράτη-μέλη του, ενώ υπάρχει και η τυποποιημένη μετα-Μνημονιακή επιθεώρηση που ακολουθείται σε όλες τις χώρες, που δέχονται προγράμματα στήριξης, έως ότου να αποπληρώσουν μεγάλο τμήμα των δανείων, που έχουν δεχτεί από το Ταμείο.

Πάντως, η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα εκταμιεύσει τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που προορίζει για την Ελλάδα, εάν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν σε μέτρα, τα οποία θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου.

Γερμανία και ΔΝΤ συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πιστωτική γραμμή, αλλά διαφωνούν στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Με βάση ορισμένους υπολογισμούς, η γερμανική πρόταση θα μπορούσε να ωφελήσει το ελληνικό χρέος κατά 25 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ ζητεί 80 δισ. ευρώ, οπότε πρόκειται για μια χαοτική διαφορά ύψους 55 δις ευρώ.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί, είναι ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν αποτελεί πρόβλημα για το Βερολίνο, καθώς αν και για την αρχική αποδοχή του προγράμματος το 2015 ήταν αναγκαία η συμμετοχή του, προκειμένου να το ψηφίσει η Bundestag, εντούτοις η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει πλέον.

Επιπρόσθετα, οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν την αναδιάρθρωση των δανείων που έχει προσφέρει το Ταμείο στην Ελλάδα, καθώς γι' αυτά η χώρα καταβάλει επιτόκιο 3,5%, ενώ για τα δάνεια του ESM μόλις 0,8%.

Εάν αγοραστούν τα δάνεια του ΔΝΤ από τον ESM, αυτό θα σημάνει μείωση των τόκων αποπληρωμής του χρέους κατά 11 δισ. ευρώ για την επόμενη 7ετία.

Αν σου άρεσε κάνε