Νέο μήνυμα Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος προς το ΔΝΤ

Νέο μήνυμα Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος προς το ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:47 Δημιουργία 13/06/18, 18:40

Ακόμα μια παρέμβαση, αρνητική για τα όσα θέλει το ΔΝΤ, έκανε για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του στο πορτογαλικό «Publico».

Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η Ελλάδα χρειάζεται μια περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους -ιδίως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο- υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, προκειμένου η χώρα να καταστεί ελκυστική για επενδύσεις.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, εξήγησε ο Ρέγκλινγκ, μια νέα παρέμβαση στο χρέος δεν είναι τόσο σημαντική, γιατί έχει προηγηθεί η ελάφρυνση του 2012. Ωστόσο, συνέχισε, «σε μακροπρόθεσμο επίπεδο υπάρχει ένα ζήτημα, επειδή θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις».

«Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό προς την ανάπτυξη, το οποίο θα περιλαμβάνει φόρους που δεν θα είναι πολύ υψηλοί, και ένα καλό κανονιστικό περιβάλλον» επεσήμανε, στη συνέχεια.

«Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η ελάφρυνση του χρέους και αυτό θα βρίσκεται στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup» έσπευσε να προσθέσει, και επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωζώνης για ελάφρυνση χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, εφόσον κριθεί αναγκαίο και εφόσον η Ελλάδα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, ο Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την εξάλειψη του ελλείμματος και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ εξήρε την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες τονώνουν την ανάπτυξη. «Οι αγορές γνωρίζουν την πρόοδο και θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επανακτήσει πλήρως την πρόσβαση στις αγορές» επεσήμανε.

Βέβαια, καταλήγοντας, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η χώρα αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και γι’ αυτό χρειάστηκαν οκτώ χρόνια προσαρμογής, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες, όπως η Πορτογαλία, ολοκλήρωσαν τα προγράμματος βοήθειας εντός τριών ετών.

Αν σου άρεσε κάνε