Πώς η «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό απειλεί την οικονομία

Πώς η «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό απειλεί την οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:23 Δημιουργία 15/06/18, 07:56
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η πολιτική ένταση που προκαλεί το Σκοπιανό, ανοίγει ένα σημαντικό κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης και αβεβαιότητας, την κρίσιμη ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα μετά τον Αύγουστο.

Το σκηνικό της ακραίας αντιπαράθεσης θα παραμείνει μέχρι και τις επόμενες εκλογές, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές.

To «ρήγμα» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι αγεφύρωτο, την ώρα που η ελληνική οικονομία απαιτεί ένα ελάχιστο επίπεδο πολιτικής συναίνεσης.

Οι αγορές στις οποίες αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βγούμε, για να αντλήσουμε, έστω και περιορισμένα κεφάλαια, εκτός από την πορεία της οικογένειας βάζουν στο μικροσκόπιο τους και την πολιτική κατάσταση της χώρας και πόσο αυτή θα μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη προς τους επενδυτές, οι οποίοι θα εξετάζουν την ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά assets.

Εκτός των άλλων, τυχόν πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αρνητική επιρροή στην ικανότητα της Ελλάδος να χρηματοδοτείται από τις αγορές.

Τι θα συμβεί, όταν η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» προστασίας του μνημονίου με την πολιτική ένταση στα ύψη;

Η Ελλάδα θα πληρώνει ακριβότερα, ακόμη κι αν η κατάσταση στις διεθνείς αγορές ομαλοποιηθεί, λόγω της ακραίας πολιτικής «πόλωσης».

Άλλωστε, η αγορά ομολόγων, όπως ξέρουν όλοι οι παράγοντες της οικονομίας, είναι πιο σκληρός κριτής ακόμα και από τον αυστηρό πιστωτή του επίσημου τομέα! Παρακολουθεί πολύ στενά όχι μόνον την οικονομική πολιτική και αμέσως ανεβάζει το κόστος δανεισμού, αν θεωρήσει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ή αποκλείει εντελώς μία χώρα από τον δανεισμό, όπως συνέβη στην Ελλάδα το 2010.

Στο πλαίσιο αυτό, μία χώρα που βγαίνει από το μνημόνιο με τα ομόλογά της να αξιολογούνται σαν «σκουπίδια» (“junk”), όπως θα είναι η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018, θα διατρέχει για αρκετό καιρό τον κίνδυνο να πάει κάτι στραβά στη σχέση της με την αγορά ομολόγων.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν τολμά να βγει στις αγορές, λίγο πριν τη λήξη του μνημονίου, όπως είχαν κάνει με επιτυχία οι υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε προσφάτως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι δεν είχε σχεδιάσει έξοδο στις αγορές.

Όμως λίγες ημέρες μετά, ο Ε. Τσακαλώτος μιλώντας στην Die Zeit προέβη σε μία δήλωση- βόμβα: « Είναι δύσκολο για την Ελλάδα να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί για πάντα»!

Ο κ.. Τσακαλώτος τόνισε ότι «βραχυπρόθεσμα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί, έτσι θα είναι πιο δύσκολο για εμάς να έχουμε πρόσβαση στην αγορά.»

Αν σου άρεσε κάνε