Χρέος: Κάτι «πολύ μικρό» που οδηγεί σε φιάσκο!

Χρέος: Κάτι «πολύ μικρό» που οδηγεί σε φιάσκο!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:05 Δημιουργία 18/06/18, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι αγορές έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για κάτι «πολύ μικρό» όσον αφορά τις ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι συζητήσεις να καταλήξουν σε φιάσκο, εάν σταθούμε στα τελευταία μηνύματα, που εκπέμπει το Βερολίνο.

Το καλύτερο σενάριο που μπορούμε να περιμένουμε για το ζήτημα του χρέους, είναι η επιμήκυνση των δανείων του δεύτερου μνημονίου κατά πέντε χρόνια και η προεξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ από τα αδιάθετα ποσά του τρίτου μνημονίου. Και πάλι, όμως, δεν αρκεί.

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι πιστωτές θα προσπαθήσουν στις 21/6 να συμφωνήσουν σε μια συνολική δέσμη, που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Αρχίζει να μορφοποιείται, λοιπόν, μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της, περίπου δύο μήνες πριν από τον τερματισμό της οκταετούς διάρκειας προγραμμάτων διάσωσης τον ερχόμενο Αύγουστο.

Εκτός από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι πιστωτές της χώρας μας θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα «πακέτο», που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και ένα νέο μηχανισμό για την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας.

Το ποσό της τελευταίας δόσης αναμένεται να είναι τουλάχιστον 11 – 12 δισ. ευρώ, με ένα επιπλέον ποσό για τη δημιουργία ενός επιπρόσθετου αποθεματικού ύψους μέχρι 20 δισ.ευρώ, με το οποίο η Ελλάδα θα καλύψει τις οικονομικές της ανάγκες μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2019.

Ωστόσο, το κύριο θέμα στο τραπέζι τoυ Eurogroup θα είναι μια μακρά συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία οδηγούσε σταδιακά σε απομάκρυνση της ΕΕ από το ΔΝΤ, ήδη από την έναρξη του τρίτου προγράμματος το 2015.

Τα μέτρα για το χρέος που θα συμφωνηθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν παράταση των προθεσμιών λήξης στην αποπληρωμή δανείων, καθώς και εξαγορά από τον ESM προηγούμενων δανείων από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Αναμένεται, επίσης να περιλαμβάνουν την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών, που είχαν τα κράτη της ΕΕ σε προηγούμενα δάνεια προς την Ελλάδα.

Τα χρήματα, περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2022, θα μπορούσαν να καταβληθούν στην Ελλάδα σε διάφορες δόσεις, υπό τον όρο ότι η χώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και ότι το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του χρέους της.

Ένα άλλο σημείο της συζήτησης είναι ο λεγόμενος μηχανισμός προσαρμογής για την ανάπτυξη, που ονομάζεται «γαλλικός μηχανισμός», επειδή προτάθηκε από τον Γάλλο υπουργό οικονομικών Bruno Le Maire.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού, οι αποπληρωμές της Ελλάδας θα είναι μεγαλύτερες, όταν η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη και μικρότερη, όταν η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη.

Μέχρι τώρα, το κύριο εμπόδιο για μια συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας ήταν το ΔΝΤ.

Το Ταμείο, το οποίο χρηματοδότησε την Ελλάδα στα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης, δεν συμμετείχε οικονομικά στο τρέχον, αλλά παρέμεινε ως τεχνικός σύμβουλος κατόπιν αιτήματος αρκετών κρατών - μελών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Από το 2015, το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει μόνο εάν το χρέος της Ελλάδας γινόταν βιώσιμο με μέτρα ελάφρυνσης ή με περικοπές του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ, κυρίως η Γερμανία, αντιδρούν στην έκκληση του ΔΝΤ.

Μετά από μια πρώτη καταρχήν συμφωνία πριν από δύο χρόνια σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, το ΔΝΤ συμφώνησε το 2017 σε δάνειο ύψους 1,7 δισ. ευρώ μόλις καθοριστούν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αλλά τώρα, δύο μήνες πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης, ο χρόνος θα ήταν πολύ μικρός για να μπορέσει το ΔΝΤ να προχωρήσει στη διαδικασία εκταμίευσης σε περίπτωση συμφωνίας.

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού που αναμένεται στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ωστόσο θα αναγνωρίσει ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Στο μέλλον, το ΔΝΤ θα παρακολουθεί την οικονομία της Ελλάδας μέσω των τυπικών διαδικασιών του…

Αν σου άρεσε κάνε