ΤΑΙΠΕΔ: Στα 690 εκατ. ευρώ τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο 2018

ΤΑΙΠΕΔ: Στα 690 εκατ. ευρώ τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο 2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:16 Δημιουργία 18/06/18, 16:09

Φιλόδοξοι είναι οι στόχοι του ΤΑΙΠΕΔ για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του 2018, καθώς μέσα στο α' εξάμηνο του έτους το Ταμείο έχει συγκεντρώσει 690,7 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ενώ ο στόχος για το σύνολο των εσόδων της χρονιάς είναι στα 2 δισ. ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο υπενθυμίζει ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τουλάχιστον επτά διαγωνισμοί, ενώ στο β’ εξάμηνο του 2018 αναμένεται να εκκινήσουν και άλλα έργα αξιοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές του χρόνου έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση μιας σειράς διαγωνιστικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί:

  • Το τίμημα για το 5% του ΟΤΕ (284 εκατ. ευρώ)
  • Το τίμημα για το 67% του ΟΛΘ (231,9 εκατ. ευρώ)
  • Το τίμημα από διάφορα ακίνητα (πάνω από 8,8 εκατ. ευρώ μόνο από το eAuction VIII)
  • Το τίμημα για την ανανέωση των αδειών χρήσης ραδιοφάσματος (166 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί –με τη λήψη δεσμευτικών προσφορών- για άλλα έργα, όπως:

  • Η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (251,28 εκατ. ευρώ)
  • Η πώληση της ΕΕΣΣΤΥ (με προσφορά 22 εκατ. ευρώ).

Στη β’ φάση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έχουν μπει, επιπλέον, οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, της μαρίνας Χίου και της Εγνατίας Οδού -έχουν προεπιλεγεί οι επενδυτές που μπορούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Επίσης, το Ταμείο έχει ήδη δρομολογήσει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα ΕΛΠΕ -έχοντας λάβει εκδήλωση ενδιαφέροντος από 5 επενδυτικά σχήματα- ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για το Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου.

Τέλος, με τη διαφαινόμενη θετική κατάληξη εντός της φετινής χρήσης της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών -σε ένα τίμημα στην περιοχή των 1,1 δισ. ευρώ- τότε είναι πολύ πιθανόν τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ να υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή τον στόχο που έχει τεθεί με βάση το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Αν σου άρεσε κάνε