Ο Ντομπρόβσκις συνδέει και πάλι το χρέος με τις μεταρρυθμίσεις

Ο Ντομπρόβσκις συνδέει και πάλι το χρέος με τις μεταρρυθμίσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:18 Δημιουργία 18/06/18, 21:10

Ακόμα ένα μήνυμα στην Ελλάδα ώστε να «χαμηλώσει» τις προσδοκίες για το μεταμνημονιακό πλαίσιο της οικονομίας έστειλε τη Δευτέρα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις μέσω συνέντευξη του στην ΕΡΤ, λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται στα πρώτα βήματα του μεταμνημονιακού πλαισίου, προσδίδοντας ιδιαίτερη αξία στην επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η έξοδος στις αγορές θα είναι σταδιακή και γι’ αυτό -όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα- χρειαζόμαστε τόσο τα μέτρα για το χρέος, όσο και το ταμειακό απόθεμα» εξηγεί, αναλυτικά.

Επιπλέον, σπεύδει να προσθέσει, είναι σημαντικό «η Ελλάδα να μείνει εντός πορείας, με υπεύθυνες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές και ορισμένα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία συζητούνται, ώστε να περιοριστεί συνολικά η εξυπηρέτηση του χρέους».

Συνεχίζοντας την περιγραφή της επόμενης ημέρας, ο Ντομπρόβσκις επισημαίνει ότι «κάποια από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να συνδεθούν με τη συνεχιζόμενη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων».

Είναι επίσης σημαντικό -συμπληρώνει- «αν η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές, να σταθεί “στα πόδια της”, να μην εξαρτάται από τα προγράμματα της Ευρώπης ή του ΔΝΤ και να έχει πρόσβαση στις αγορές».

Ερωτηθείς για την εμπλοκή του Ταμείου, απαντά ότι η μορφή της συνεργασίας θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες και εκτιμά ότι «θα πρέπει να αναμένουμε το ΔΝΤ να συνεχίσει να παίζει ρόλο την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».

Άλλωστε, η εμπλοκή του, όπως διαμηνύει, «είναι θέμα αξιοπιστίας για τις αγορές». «Το ΔΝΤ έχει μεγάλη εμπειρία σε τομείς, όπως η εξισορρόπηση του ισοζυγίου πληρωμών, και επομένως, η συνεργασία μαζί του είναι σημαντική» καταλήγει.

Αν σου άρεσε κάνε