Χρέος: Η συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων, τα προβλήματα της Μέρκελ και η «κάβα» των 30 δισ.

Χρέος: Η συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων, τα προβλήματα της Μέρκελ και η «κάβα» των 30 δισ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:13 Δημιουργία 19/06/18, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαρρέει ότι μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων οι Ευρωπαίοι δανειστές θα φανούν γενναιόδωροι ως προς το ζήτημα του χρέους.

Οι προσδοκίες αυτές σύντομα, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, θα αποδειχθούν φρούδες, καθώς η Γερμανία και οι Βόρειοι σύμμαχοί της στην Ε.Ε κάθε άλλο παρά γενναία ελάφρυνση επιθυμούν. Χωρίς την …γενναιοδωρία των δανειστών, όμως, η Ελλάδα ουσιαστικά θα μείνει αποκλεισμένη από τις αγορές για τα επόμενα χρόνια.

Και μάλιστα οι αποφάσεις για το χρέος έρχονται σε μία περίοδο, όπου στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού παρατηρούνται κλυδωνισμοί για το προσφυγικό και κυρίως μεταξύ των αδελφών κομμάτων CDU και CSU.

Η Αθήνα δεν πρέπει να αποτελέσει τμήμα αυτής της διαμάχης, ωστόσο, η ελάφρυνση δεν πρέπει να εγκριθεί απλώς από την επιτροπή προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής, σύμφωνα με τους κύκλους της γερμανικής Βουλής, αλλά από την ολομέλεια του σώματος.

Ήδη, κατά την ψηφοφορία για το τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι του 2015, αυτό δεν ήταν εύκολο για την καγκελάριο και στη συνέχεια για τον τότε υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Την εποχή εκείνη, 63 μέλη των Χριστιανοδημοκρατών καταψήφισαν το πακέτο βοήθειας, ενώ άλλοι απείχαν.

Σήμερα, στην αντιπαράθεση μεταξύ CSU και CDU, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, ειδικά καθώς υπάρχουν πολλοί σκεπτικιστές και στα δύο μέρη.

Επομένως, στην χριστιανοδημοκρατική ένωση καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, δεν υπάρχει «κούρεμα» χρέους.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το χρονικό διάστημα επιμήκυνσης, με τη Γερμανία να θέλει μόνο τρία χρόνια, ενώ το ΔΝΤ ζητά δεκαπέντε. Όλα δείχνουν ότι με την πίεση που θα ασκήσει η Κομισιόν και τη θέληση να βρεθεί λύση η χρυσή τομή θα βρεθεί στα επτά με οκτώ χρόνια. Ωστόσο, όλοι συκλίνουν ότι θα πρέπει να υπάρχει σφικτή εποπτεία την επόμενη ημέρα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Έτσι, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να φτιάξει ένα «μαξιλάρι» περί τα 30 δισ. ευρώ.

Με αυτό το ταμειακό απόθεμα εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της έως και τις αρχές του 2022, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση την Ιταλία αλλά και το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση καθίστα δύσκολη την έξοδο στις αγορές με επιτόκιο κάτω του 4%.

Οι πιστωτές θα χορηγήσουν στην Ελλάδα τελική δόση 11-12 δισ. ευρώ, ποσόν που θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον απόθεμα ρευστότητας των 20 δισ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντόμπροβσκις, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρχει ένα αξιόπιστο πακέτο που επιτρέπει την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους στα πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα ώστε να εξασφαλίσουμε περισσότερη σταδιακή επιστροφή στις αγορές.

Αν σου άρεσε κάνε